Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Előzze meg a konyhatüzet!
Előzze meg a konyhatüzet! Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2020. április 29.
A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.

 

 

A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak.

Évente átlagosan 230 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat Fejér megyében, idén csaknem 80 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás.



Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:



- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!

- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!

- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!

- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!



A Magyar Biztosítók Szövetsége képregényt készített a témában, amely az alábbi linken tekinthető meg:


https://mabisz.hu/wp-content/uploads/2020/04/kepregeny-6-resz.pdf
 

 
< Előző   Következő >