Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hogyan csalogassuk kertünkbe a sünöket? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. május 19.
Mit tehetünk azért, hogy a sünök beköltözzenek a kertünkbe? Mivel etessük / itassuk őket, hogyan óvjuk meg búvóhelyüket, miből készítsünk kényelmes otthont nekik?

 

 

Igazán szerencsésnek mondhatja magát, aki sünnel találkozik a kertjében. Ez a tüskés gombóc ugyanis nagy segítséget jelenthet a bogarak, csigák, hernyók, sáskák, békák elűzésében. Tüskés fogaival képes még egy kígyót is kettéharapni, s nem veti meg a gyíkokat és a földre hullt madárfiókák tetemét sem.

 

No, de mit tegyen az, aki hiába kutat e bájos állat után, mert telke egyetlen négyzetméterén se látható sünire utaló nyom?

 

Kézben alvó afrikai fehérhasú törpesün (Fotó: Hübler Judit)

 

Először is vegyük szemre a kerítésünket! A sünök nagy területeket járnak be azért, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot találjanak. Hogy hozzánk is ellátogathassanak, a legfontosabb az, hogy ne akadályozzuk meg őket ebben! Ha a kerítésünk nagyon sűrű szövésű / áthatolhatatlannak tűnő, akkor hogyan is várjuk el, hogy a sün besétáljon rajta? A sövény vagy vázkerítés optimális. A nagyobb rácsozatú dróthálók kimondottan veszélyesek: a sün beszorulhat a lyukakba!

 

Tegyük fel, hogy a sün már bejutott a kertbe. Mit fog tenni? Élelmet keres! – Erre gondolva ne szomorkodjunk azon, ha vannak – általunk nem szívelt – rovarok a kertben, mert a sün majd jóllakik velük! Tavasszal és ősszel a sün aktívabban kutat élelem után (tavasszal azért, mert zsírtartalékait felemésztette a téli alvás, ősszel pedig a nagy szunyókálásra készíti fel magát).

 

Csábítsuk be magunkhoz egy kis macska- vagy kutyakonzervvel (az alutasakos cicaeledelt nagyon szeretik), rántottával (természetesen fűszerezés nélkül), főtt és lágy tojással, sült marhanyesedékkel. Az ebédről megmaradt ételeket ne kínáljuk fel neki! Ha az etetőbe rágcsálótápot is szórunk, nagyobb eséllyel talál rá – és tér vissza később is. Hálás lesz a főtt májért, főtt halért, szőlőért, mazsoláért, körtéért, banánért, lisztkukacért, s a darált csirkenyakért is.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/04/21/hogyan-csalogassuk-kertunkbe-a-sunoket/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >