Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Török uralom korabeli városképek a Múzeum könyvtárából Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2020. május 20.
1688. május 19-én szabadult fel városunk a török uralom alól – a Múzeum egy korabeli városképeket tartalmazó könyv metszeteinek a bemutatásával emlékezik a történelmi eseményre.

 

 

A Szent István király Múzeum blogbejegyzéssel emlékezik arra, hogy 1688. május 19-én, 332 évvel ezelőtt ért véget az oszmán uralom Székesfehérváron: az intézmény könyvtárának a korabeli ábrázolását is tartalmazó kötetét mutatják be az olvasóknak.

Braila Mária írásából kiderül, hogy a L’Ungheria Compendiata című kötet kiadása a felszabadító hadjáratokkal hozható összefüggésbe, a szerzője pedig Ercole Scala gróf, neves földrajztudós.

„Magyarország összefoglalása, amelybe a királyság legjelentősebb városairól és erődítéseiről metszett látképek kerülnek, hasonlóképpen leírva valamennyi uralkodójának sora … amelyet az országról, a népszokásokról és viseletekről való általános leírás kísér” – a hosszú cím elárulja, hogy a magyar földön tett utazásának élményét, tapasztalatait jegyezte le. A 20 egész oldalas metszet között található Székesfehérvár ábrázolása.

 A teljes blogbejegyzés itt érhető el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >