Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Néma főhajtás a török uralom alóli felszabadulás évfordulóján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. május 20.
A török uralom alóli felszabadulás 332. évfordulója alkalmából csendes megemlékezést tartottak a Nemzeti Emlékhelyen kedden. A néma koszorúzáson dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke a városi képviselőtestület frakcióinak képviselőivel közösen vett részt.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzata néma koszorúzással tisztelgett a Nemzeti Emlékhelyen a város török uralom alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából kedden. Buda 1686-ban történt visszafoglalását követően Székesfehérvárt is hamarosan ostromzár alá fogták a császári csapatok, valójában azonban kiéheztették a falakon belül élőket. A hosszas blokád éhínséget eredményezett és a kilátástalan helyzetben lévő törökök tárgyalásokat kezdtek a vár kapitulációjáról, 1688. május 19-én pedig a török helyőrség végleg elhagyta Isztolni Belgrádot. 

Székesfehérvár a másfél évszázados török hódoltság után, azok kiűzésével tudott visszacsatlakozni a nyugati civilizációhoz, amiből az oszmán-török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár 1000 fős védőőrsége és kb. 3000 fős törökökkel együtt távozó lakossága elhagyta Isztolni Belgradot, és ezzel véget ért Székesfehérvár 143 éves török fennhatósága. A török kiűzése után romok maradtak csupán az egykori pompás városból. A beérkezőket elkeserítő látvány fogadta: szemét, kosz mindenütt. A semmiből kellett egy új várost felépíteni.

A 332 évvel ezelőtt történtekre nap, mint nap emlékeztet a Monostor-bástya melletti felirat: ALBA REGALIS RE CVPERATA – Székesfehérvár visszafoglalva. Az emléktábla előtt a 332. évforduló alkalmából, kedden délelőtt csendes megemlékezés keretében koszorút helyezett el dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a városi képviselőtestület tagjai.

Székesfehérvár történelmi pillanatait, a felszabadulás eseményeit eleveníti fel a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont egy kvíz-játék formájában, amely az alábbi linken érhető el a város honlapján. 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >