Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Réti palástfűvel a női bajok ellen
Réti palástfűvel a női bajok ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. május 28.
A réti palásfüvet már a középkorban is használták gyógyításra, s mi is fordulhatunk hozzá segítségért női problémák esetén (is).

 

 

A réti palástfű a rózsafélék családjába tartozik. Magyarországon védett, a potenciálisan veszélyeztetett növényfajok közé sorolt. Eszmei értéke tízezer forint. Ebből kifolyólag a vadon élő példány nem gyűjthető. – Így hiába találkozunk vele a réteken, legelőkön, erdőszéleken, cserjésekben, nem téphetjük le! Kizárólag termesztett változatát használhatjuk fel!

E hasznos növény nagyon szereti az agyagos talajt, a félárnyékos helyeket (a folyamatos árnyékot nem kedveli). Európában, Ázsia egyes részein és Észak-Amerikában is burjánzik. Hazánkban elvétve fordul elő a Nyugat-Dunántúli lápréteken. Magyarországon kevésbé ismert.

 

 

20-50 cm magasra nő. Virágai május és szeptember között nyílnak, füzérekbe rendeződnek, színük zöldessárga. A tenyérformájú levelek széle finoman fogazott, a fonák szőrös. Hermafrodita – önmegtermékenyítő. A magok augusztus és október között érnek be.

 

A réti palástfüvet már a középkorban is használták gyógyításra: segítségével sebeket kezeltek, vérzést csillapítottak.
 

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részét (virágos hajtását) használhatjuk. Ebben találhatóak az értékes hatóanyagok: keserűanyagok, flavonoidok (2%), glikozidok, cserzőanyagok (6-8 %).

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/05/26/reti-palastfuvel-a-noi-bajok-ellen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >