Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az MSZP vegye ki az érdemi munkából is a részét!
Az MSZP vegye ki az érdemi munkából is a részét! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. március 10.
ImageMegnyugtató, hogy a Polgári Frakció és a hozzájuk kapcsolódó képviselők mellett az MDF, a Válasz és az SZDSZ is támogatta a mai rendkívüli közgyűlésen tárgyalt témát, azaz a struktúra felállítását, a bizottsági tagok és tanácsnoki tagok jelölését, s így nem válik működésképtelenné – és törvénysértővé - az Önkormányzat. - Dr. Cser-Palkovics András bízik benne, hogy az MSZP a következő napokban meggondolja magát, és nemcsak polgármestert és alpolgármestert ad a Városnak, hanem az érdemi munkából is kiveszi a részét.
 
Dr. Cser-Palkovics András sajtótájékoztatóján elmondta: viszonylag gyorsan sikerült lefolytatniuk a mai ülést, és megtárgyalniuk azt a napirendi pontot, amely következménye a múlt heti döntéseknek. Az SZMSZ módosítása után ugyanis új bizottsági és tanácsnoki struktúra állt fel, és tisztségviselőket, tagokat kellett megválasztani. Az MSZP ezzel kapcsolatosan időt kért, és egyelőre nem delegált tagokat a Bizottságokba, illetve nem vállalták el a Gazdasági Tanácsnoki tisztség betöltését sem, hanem jelezték, hogy egy későbbi időpontban szeretnének visszatérni e témára.
 
Az MSZP a visszahívások tekintetében tartózkodott, s mindenki más a Közgyűlésen belül megszavazta valamennyi tanácsnok és bizottság visszahívását, az új bizottságok felállását, az elnökök és alelnökök, tagok és tanácsnokok személyét. - Kivéve természetesen az előbb említett Gazdasági Tanácsnoki, valamint a Szociális Elnöki posztot, amelyek szocialista jelölésre várnak.
 
Image
.
 
 
A két szavazás közötti különbséget jelentette, hogy a visszahívásnál a polgármester úr is tartózkodott, viszont a tagok és tanácsnokok megválasztásánál igennel szavazott, miközben az MSZP tartózkodott. (Emlékezzünk vissza 2002-re, amikor a Polgári Frakció több képviselővel volt jelen a Közgyűlésben, mint most az MSZP, és egyetlen Bizottsági Elnököt sem adhattak. – A múlt heti ajánlatuk három Bizottsági Elnöki poszt volt a szocialisták számára, de ők nem élnek a lehetőséggel…)
 
Dr. Cser-Palkovics András szerint megnyugtató, hogy a Polgári Frakció és a hozzájuk kapcsolódó képviselők mellett az MDF, a Válasz és az SZDSZ is támogatta a mai rendkívüli közgyűlésen tárgyalt témát, azaz a struktúra felállítását, a bizottsági tagok és tanácsnoki tagok jelölését. S az is örömteli, hogy a személyeket érintő jelölések mellett Warvasovszky Tihamér is kiállt szavazatával.
 
„E döntéseknek meg kellett születniük a mai napon, mert így holnaptól a Bizottságok és a tanácsnokok folytatni tudják a munkát és nem válik működőképtelenné az Önkormányzat.” – nyilatkozta a Polgári Frakció vezetője – „Másrészt: ha nem állt volna fel a Pénzügyi Bizottság és az Ügyrendi-, Igazgatási és Jogi Bizottság, akkor törvénysértővé vált volna az Önkormányzat működése, mert a jogszabályok szerint ezzel a két bizottsággal minden Önkormányzatnak rendelkeznie kell!”
 
Akik ma ezt megszavazták, azok felelősséggel tették a dolgukat, mert biztosították az Önkormányzat működőképességét és a törvényes működését is a holnapi naptól. Dr. Cser-Palkovics András bízik benne, hogy a következő napokban az MSZP is meggondolja magát, és mivel ők „adják” a polgármestert és az alpolgármestert, az érdemi munkában is megpróbálják kivenni a munka-részüket, azaz a bizottsági stuktúrában.
 
Image
Fotó: Temesvári Márta
 
 
Hozzátartozik a kérdéshez, hogy azt gondolják, hogy nagyon demokratikus döntés született akkor, amikor a Közgyűlés a hatáskörök tekintetében múlt héten úgy döntött, hogy minden döntési hatáskör a Közgyűlés hatáskörébe tartozik. Tehát az a testület dönt majd az alapkérdésekben, amely a képviselőtestület, vagyis maga a Közgyűlés. Tehát a Bizottságoknak fontos, de előkészítő szerepe lesz. A döntés pedig soha eddig nem látott erősséggel a Közgyűlésé.
 
Ezzel sokkal nyilvánosabbá és átláthatóbbá válnak az előkészítések és a döntések. A jelenlegi felállás szerint két Bizottsággal és egy tanácsnokkal kevesebb van a korábbi állapotokhoz képest. A Polgári Frakció levélben jelezte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hogy a következő hetekben készek a további ésszerűsítésekre a Bizottságok tekintetében: elképzelhetőnek tartják például bizonyos Bizottságok összevonását azért, hogy a munka még átláthatóbb legyen és gazdasági megfontolásból - olcsóbb is.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >