Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Újabb festmény a művészmappákba
Újabb festmény a művészmappákba Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. június 09.
Az alkotni vágyó fiatalok művészmappáiba a csendéletek, portrék után most egészalakos képek kerülhetnek. A modell mellé most csak a festő- vagy pasztelleszközökre és lámpára lesz szükség: a Deák Gyűjtemény online sorozatának 5. részéhez is Szabóné Szüts Angéla képzőművész, múzeumpedagógus ad tanácsokat a diákoknak.

 

 

A csendélet és a portrékészítés után egészalakos ábrázolással folytatódik a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény online múzeumpedagógiai sorozata. A Deák-mappa következő állomásán is a 12 éven felüli diákokat hívja megfigyelésre, rajzok vagy festmények elkészítésére Szabóné Szüts Angéla képzőművész, múzeumpedagógus.

Az alkotásra kész fiataloknak az ötödik alkotás elkészítéséhez szükségük lesz A3-as vagy A2-es akvarellpapírra, rajztáblára, festék- vagy pasztellkészletre, palettára vagy fehér tányérra színkeveréshez, különböző méretű ecsetekre, vizesedényre vagy befőttesüvegre, papírtörlőre vagy rongyra az ecset törléséhez és egy lámpára a megvilágításhoz. No meg egy minimum háromszor negyvenöt percig mozdulatlanul maradni tudó élő modellre vagy vállalkozó szellemű családtagra.

A művész javaslata, hogy a fiatal alkotók a modellek számára kényelmes mozdulatot válasszanak – az oldalsó megvilágítással pedig segíthetnek maguknak, hogy könnyebben megjeleníthessék a teret és a formát a festményükön, a fények és az árnyékok segítségével. Ha problémát jelent a megfelelő kompozíció kiválasztása, jó trükk lehet egy fotó készítése a beállításról. „Vázold fel magadnak a mozdulatot a papírra egy erősen vizes halvány színnel. Ha kell, ezt többször is átfestheted, módosíthatod, növelheted vagy csökkentheted a méretét. Addig ne menj tovább, amíg akkora méretben és olyan kompozícióban nem látod a vázlatodat, amilyenbe szeretnéd! Minél nagyobb a papírod, annál lendületesebben, felszabadultabban lehet alkotni, és minél kisebb, annál jobban az apró részletekre lehet figyelni.” – fogalmaz a múzeumpedagógus.

Akik végigkövetik a sorozatot, egy saját művészmappát állíthatnak össze maguknak a Gyűjteményben található XX. századi magyar képzőművészek alkotásai által inspirálva – áll a felhívásban. További részletek az egészalakos festményről a https://www.facebook.com/events/253305142394817/ oldalon olvashatók.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >