Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A fehérváriak Delia Owens sikerregényét szeretik a legjobban
A fehérváriak Delia Owens sikerregényét szeretik a legjobban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. június 10.
Lezárult a könyvtár szavazós játéka: Fehérvár kedvenc könyvére májusban szavazhattak az olvasók, négy héten keresztül. A leadott, több mint 1100 szavazatból Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című sikerkönyve bizonyult a legnépszerűbb regénynek, míg a második helyen Spiró György monumentális történelmi regénye, a Fogság végzett. A játék nemcsak hogy aktivizálta az olvasókat, de fontos visszajelzéseket kaptak belőle a könyvtár munkatársai, mondta Buriánné Tarró Edit Erzsébet igazgató.

 

 

A Vörösmarty Mihály Könyvtár a Nagy Könyv népszerű programsorozat mintájára hirdetett játékot májusban: az intézmény honlapján Fehérvár kedvenc könyvére szavazhattak az olvasók. Minden héten 20-20 könyvet ajánlottak fel, műfajilag és a szerzők tekintetében is színes palettával, amit a munkatársak ajánlásai, a sikerlisták és az olvasók javaslatai alapján állítottak össze.

A több mint 1100 szavazat alapján Delia Owens sikerkönyve, az Ahol a folyami rákok énekelnek című regény végzett az első helyen. Az elsőkönyves zoológus szerző az 1950-es évekbe és Észak-Karolina mocsaras-lápos területére viszi el az olvasóit: a némi krimivel fűszerezett lélektani fejlődésregény a természetet és a főszereplő bámulatosan erős női karakterét mutatja be. A második legtöbb szavazatot Spiró György Fogság című monumentális történelmi regénye kapta: a nagy filológiai pontossággal megírt kaland-, fejlődés- és művelődéstörténeti regény majd 800 oldalon keresztül meséli el egy zsidó származású római polgár fordulatos életét, és kétezer évet utazhatunk vele vissza az időben. Ezeken kívül még Gyökössy Endre, Szabó Magda, Dan Brown, Khaled Hosseini, Wass Albert, Bohumil Hrabal, Dragomán György, valamint Gabriel García Márquez és Margaret Atwood egy-egy művére szavaztak a legtöbben.

„Mindig jó, ha kapunk visszacsatolást az olvasóktól.” – fogalmazta meg Buriánné Tarró Edit Erzsébet igazgató a kezdeményezés tapasztalatairól. Az új könyvek megrendelésénél fontos szempont az olvasói tetszés, ezért egyrészt figyelik a sikerlistát a legtöbbet olvasott könyvekről, de fontos információt adnak például a kölcsönzői előjegyzések is. A játék sikeresnek bizonyult, hiszen a zárva tartás idején is kapcsolatban maradtak a könyvtártagokkal, és a kedvenc könyv keresése aktivizálta az olvasókat. Jó visszajelzés a munkatársaknak, hogy a megrendelt könyveket mennyien kedvelik; sokat elárul például, hogy a toplista elején végzett könyvek jelenleg is kölcsönzés alatt vannak – árulta el az igazgató.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >