Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Együttműködési megállapodás a Vörösmarty Színház működtetéséről
Együttműködési megállapodás a Vörösmarty Színház működtetéséről Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. június 19.
A Vörösmarty Színház további működtetése érdekében megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata és Magyarország Kormánya. A négy évre szóló együttműködés szerint a felek egyenlő arányban járulnak hozzá teátrum működésének finanszírozásához. A most induló közös munkáról, tervekről sajtótájékoztató keretében számolt be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Szikora János, a színház igazgatója.

 

 

Mostantól négy éven át, fele-fele arányban biztosítja az önkormányzat és az állam a Vörösmarty Színház működtetését. Az együttműködési megállapodás szerint az állam közel félmilliárd forint költségvetési támogatást ad a teátrum alapműködésére. A színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás kiemelte: „Az elmúlt években elvégzett komoly munka eredményeként mára a Vörösmarty Színház felkerült az ország kulturális térképére, jelentős művészi értékkel bíró színházat alkottak és hoztak létre városunkban.”  A mostani megállapodás eredményeképpen a színház finanszírozása 2024-ig biztosított. Kiemelte, hogy ez a megállapodás nem befolyásolja a művészi szabadságot, hanem segít abban, hogy a művészek szabadon létrehozhassák azt a színházat, amelyet itt, Székesfehérváron szeretünk. 

Dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára fontosnak nevezte, hogy az önkormányzat és a kormány egy olyan megállapodást tudott megkötni, amely hosszú éveken keresztül, 2024-ig biztosítja a színház stabil, kiegyensúlyozott működésének a feltételeit. Örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár fontosnak tartja kulturális értékeink megőrzését, ezért az elmúlt években is áldozott és áldoz ma is a kultúra támogatására. „Az állam partnerséget vállal mostantól a Vörösmarty Színház működtetésében és jelentős adóforintokkal járul hozzá a székesfehérvári előadóművészet támogatásához, hiszen fontos a stabilitás és a közös együttműködés. Fontosnak tartjuk azokat a művészeti értékeket, amelyeket a hazai színházi szféra jelent.” Az elmúlt időszakról szólva kiemelte, a színházak jelesre vizsgáztak és elképesztő az a bizalom, amelyet a színházak kapnak a nézőktől. „Nincs még egy olyan ország a világon, ahol ilyen szoros kapocs lenne színház és néző között.”- mondta a helyettes államtitkár.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a színház dolgozóinak, akik az elmúlt hónapokban maszkok varrásával és a Művészkaravánban való szerepléssel vállaltak részt a város közösségi életében. Dr. Cser-Palkovics András szerint nagyon komoly, történelmi jelentőségűnek is nevezhető az a megállapodás, amelyet az önkormányzat és az állam egymással megkötött. „Az együttműködés azonban nem jelent államosítást! A Vörösmarty Színház továbbra is Székesfehérvár Önkormányzatának legfontosabb kulturális intézménye. Ez az együttműködés egy közös felelősségvállalás az önkormányzat és az állam részéről, amely egyben az eddigi legmagasabb színháztámogatási összeget - több mint 480 millió forint - jelenti, amit a város kap. A szerződés valójában azt rögzíti, hogy amennyit az önkormányzat fordít a színházra, annyi forintot tesz mellé az állam. Ez hosszú távon is a fenntarthatóság felé visz, hiszen stabil működést, szakmai munkát, és egy hozzá kapcsolódó folyamatos fejlesztési lehetőséget is megad a színháznak.” A polgármester szólt arról is, hogy ebben a megállapodásban szerepel egy 60 millió forintos kötelező bérfejlesztési feladat is, amely a színház valamennyi dolgozóját érinti, valamint benne van a Székesfehérvári Balett Színház 23 millió forintos támogatása, amely egy színházi, művészeti együttműködésben jut el hozzájuk. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a színházszerető embereket, hogy most ők is tudnak segíteni a színháznak akkor, ha nem váltják vissza jegyeket és bérleteket, hanem a felkínált konstrukciókban a következő évadban használják fel ezeket.

„A hosszú távon stabil működést biztosító támogatásnak köszönhetően a bérlet- és jegyárakat sem kell emelni.” – hangsúlyozta a színház direktora. Dr. Szikora János köszönetet mondott a megkötött együttműködési megállapodásért. „Soha nem még példa arra, hogy a kultúrára ilyen mértékben áldozott volna az állam együttműködésben az önkormányzattal. Nem csak egyszeri támogatást jelent ez a megállapodás, hanem 2024-ig biztosítja a kereteket. Fontos része a konstrukciónak az a 60 millió forintos bérfejlesztési támogatás, amely régi kérése volt a színháznak. Az igazgató szerint a színház finanszírozása végső soron a kultúrára éhes fehérvári közönség támogatása is, mert a színház így lehetőséget kapott arra, hogy minél tartalmasabb, minél színvonalasabb és sokszínűbb műsort állítson színpadra.

A teátrum előcsarnokában lévő jegypénztár hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között várja a közönséget, ahol mindenki információt kaphat az idei és a jövő évadra szóló bérletekről, színházjegyekről.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >