Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Cél a tőkeerős vállalkozások növelése
Cél a tőkeerős vállalkozások növelése Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. június 24.
A tőkebefektetés lehetőségei, feltételei témakörben tartottak tájékoztatót szerdán a Városháza Dísztermében. A Székesfehérvári Városi Tőkealapról szóló workshop nagy érdeklődésre tartott számot a helyi gazdasági és pénzügyi szektor szakemberei körében. Az eseményen az MFB Invest, a FOCUS VENTURES Zrt. és a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetői ismertették speciális tőkefinanszírozó megoldásukat.

 

 

A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron. A Székesfehérvári Városi Tőkealap azon Fejér megyében és Székesfehérváron működő, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások finanszírozásában kíván szerepet vállalni, amelyeknek 100 millió és 1 milliárd forint közötti tőkeemelésre van szükségük további dinamikus fejlődésükhöz. A tőkealap működésében az első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat a Székesfehérvári Regionális Vállakozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest alapkezelője, a FOCUS VENTURES Zrt. végzi.

A Városháza Dísztermében rendezett szerdai programon a résztvevőket Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, a veszélyhelyzet lezárását követően új fejezetet kell nyitnunk mindannyiunknak. Ebben nagy segítséget nyújthat a Székesfehérvári Tőkealap, amely országosan az elsők között indult el. A város régóta szerette volna elérni, hogy egy olyan befektetési alap jöjjön létre, amelyik gazdaságfejlesztési, vállalkozásfejlesztési célú befektetési alapként működik, így szolgálva Székesfehérvár és Fejér megye gazdaságának fejlődését, hangsúlyozta Lehrner Zsolt.

A Városi Alap tőkét nyújt a helyi vállalkozások olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához, amelyek az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában segítik a régió fejlődését. Az Alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók. A köszöntőt követően erről három rövid tájékoztatót meghallgatva tájékozódhattak a résztvevők. 

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy kinek és miért kedvező finanszírozási forma a tőkebefektetés. Fontosnak nevezte a tájékoztatás kérdését abban, hogy a vállalkozók tudják, mi a különbség a támogatás, a hitel és a tőke között. A tőkebefektetés ugyanis nem hitel és nem támogatás.  Mint mondta, a fejlesztési tőke elsősorban a növekedési potenciállal rendelkező, már működő vállalkozások számára optimális megoldás. Azt a célt szolgálja, hogy a következő időszakban növekedjék a hazai tőkeerős vállalkozások száma.

A Székesfehérvári Városi Tőkealapot Benke Ákos, a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója mutatta be részletesen. Az MFB Invest 100 százalékos tulajdonában álló társaság a tőkealappal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat végzi, biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint monitorozza a megvalósult projekteket.

Az alap sikerességét a projektek felkutatásán keresztül mindig a helyi, helyismerettel rendelkező tanácsadó cégek segítik és biztosítják.  A pályázat benyújtásának operatív teendőiről Szekfü Tibor, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Vállakozásfejlesztési Irodájának ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. Mint mondta, ebben az együttműködésben az alapítvány az ügyfélszolgálati szerepkört tölti be. Ez az első lépcső, ahova fordulhatnak az érdeklődő vállalkozások. A könnyebb tájékozódást segítve kialakítottak egy tematikus honlapot, a https://www.fehervartokealap.hu/ oldalon lehetőség van az online regisztrációra, és innen letölthető minden információ, amely az igényléshez szükséges. Az előszűrést követően folyamatos a konzultáció a vállalkozásokkal: segítenek az üzleti terv és a pályázat elkészítésében, majd egy végső formai ellenőrzést követően továbbítják azokat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >