Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Fidesz egy másik utat képzel el Magyarországnak Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz -   
2009. március 13.
ImageA kormány adóemelésével szemben a Fidesz adócsökkentést javasol - emelte ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiderült, hogy ugyanaz a játék zajlott, mint eddig bármikor - jelentette ki Szijjártó Péter a tegnap nyilvánosságra került kormányzati adóelképzelésekkel kapcsolatban. Ugyanis eddig, amikor olyan csomagokról volt szó, melyről a kormány azt mondta, hogy lesz benne adócsökkentés, meg lesz benne adóemelés, akkor a végére az adócsökkentést mindig elfelejtették, és maradt az adóemelés. Most is ez a helyzet.
Ugyanazt a játékot játsszák el az országgal, ugyanazzal próbálják átejteni az országot - húzta alá, kiemelve: ebben az adócsomagban kizárólag adóemelés van, amely kivétel nélkül mindenkit sújt, leginkább a legkiszolgáltatottabb családokat. Egyértelmű, hogy a kormány megint nem találta el az európai irányt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: az európai kormányok folyamatosan adót csökkentenek, ezzel szemben a Gyurcsány-kormány újabb adóemelési döntéseket akar meghozni.
 
Ez az út azonban kudarcokkal teli, ráadásul a reménytelenséget jelenti Magyarország számára, mert a családok jelentős része már most is rendkívül nehéz helyzetben van, és most azok a költségek fognak megint emelkedni, amelyek a mindennapi fogyasztás szempontjából kihagyhatatlanok - jegyezte meg, hozzáfűzve: az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag a családok fogyasztási kosarában az első helyeken szerepelnek. A Fidesz egy másik utat képzel el Magyarországnak (Szijjártó Péter)
 
A Fidesz azonban egy másik utat képzel el Magyarországnak - mutatott rá, hozzátéve: "mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára". A kormány adót emel, a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni - szögezte le Szijjártó Péter. Ezért a Fidesz ma egy újabb törvényjavaslatot nyújt be, amelyben egyrészt kezdeményezik az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését - ismételten, immár harmadik alkalommal - 20 százalékról 5 százalékra, illetve kezdeményezik azt is, hogy a kormány javaslatával és szándékával ellentétben a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az európai uniós minimumszintre csökkenjen.
 
A két javaslatról, és annak pénzügyi hatásairól szólva kifejtette: a benzin esetében a jövedéki adó mértéke jelenleg literenként 103,5 forint. A kormány javaslata ezt 109 forintra akarja emelni, a Fidesz javaslata viszont 87 forint literenként. Ez azt jelenti, hogyha a Fidesz javaslata teljesül, akkor egy átlagos tankolás esetében 1350 forintot tudna spórolni az autós - mondta el. A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter.
 
Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.
 
Az áfácsökkentési javaslatról szólva emlékezetett arra, hogy ezt az indítványt már korábban többször benyújtották. "Jött a kormányzati (...) nyekergés, hogy nem lehet megoldani, hogy külön alapvető élelmiszerek legyenek, meg nem alapvető élelmiszerek. Na most ez az Európai Unió 12 országában így van" - fűzte hozzá.
 
Mint kifejtette, az EU 12 tagországában az áfaszabályozás úgy történik, hogy eleve az élelmiszerek alacsonyabb kulccsal adóznak, és ezeken belül még megkülönböztetik az alapvető élelmiszereket, 20 tagállam pedig az élelmiszereket alapvetően alacsonyabb kulccsal adóztatja, mint az általános kulcs. Tehát nem jogos és helytálló az a kifogás, amely szerint ezt nem lehetne megcsinálni - jegyezte meg.
 
Kiemelte: a Fidesz javaslata arra vonatkozik, hogy a kormány által javasolt 23 százalék helyett 5 százalékra csökkenjen az alapvető élelmiszerek árát terhelő áfa. Ez azt jelenti, hogy egy család havonta 4000 forinttal járna jobban a Fidesz javaslata szerint, mint ahogy járni fog a kormány áfaemelése után - fejtette ki. Megjegyezte azt is, azzal, hogy a kormány 23 százalékra emeli az áfát, azzal Európában a harmadik legmagasabb áfaszintet "állítja elő" Magyarországon.
 
Szijjártó Péter kijelentette: "határozottan azt kérjük, követeljük a kormányzó párttól, és kérjük az ellenzéki, vagy ellenzékinek mondott többi párttól, hogy támogassák ezt a javaslatunkat".
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >