Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. július 06.
A kötőszöveteknek nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében. Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb.

 

Az orvos- és sporttudomány fejlődésének és a téma iránt elkötelezett szakembereknek köszönhetően egyre több helyen olvashatunk, s napról napra többet tudhatunk meg a testünket belülről borító hálózatos szervrendszerről, a fasciarendszerről.

A kötőszövetek beburkolják izmainkat, a belső szerveinket, s hártyákat, szalagokat, tartóelemeket hoznak létre testünk minden részében. A kötőszövetről mára bebizonyosodott, hogy egy önálló szervrendszerként tekinthetünk rá és nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében.

 „Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb. Ha gyengék, lazák vagy túlságosan feszesek, merevek, akkor alapvetően rontják izmaink működését, s kényelmetlen tüneteket okoznak, melyek akár súlyos problémákhoz is vezethetnek.” – tudtam meg Peringer Orsolyától.

Az intim medical specialistaként dolgozó fehérvári szakember elmondta:

 

A kötőszövet az izmainkkal ellentétben nem edzhető.
 

De szerkezete és ezáltal funkciója is pozitívan befolyásolható: testünk felszínén, a bőr alatti kötőszövetes réteg jól stimulálható hideg-meleg vizes, váltott zuhannyal, a mélyebb rétegek állapota pedig nyújtógyakorlatokkal, elongációkkal javítható.

Izmaink és kötőszöveteink állapota ún. SMR hengerrel is javítható. Az SMR jelentése: self-myofascial release, vagyis izompólya- vagy kötőszöveti önmasszázs. A hengerrel történő speciális gyakorlatok végzése segít az izmok regenerációjában, növeli a testmozgás hatékonyságát, megelőzheti az izomsérüléseket. A rendszeresen végzett SMR hengeres önmasszázs ezen kívül oldja a stressz által kiváltott izomfeszüléseket, kimasszírozza a fájdalmas, befeszült izomcsomókat.

 

Csíky Ferenc is évek óta élvezi az SMR henger jótékony hatását (Fotó: Chikán Erika)

 

Eszköz nélküli remek módszer a pozitív hatások előidézésére az elongáció vagy megnyújtózás. Izmaink, ízületeink és szalagjaink egymástól történő távolítása nagyon jó lehetőség testünk karbantartására, fascia-hálózatunk állapotának javítására.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/06/02/miert-fontos-hogy-jo-allapotban-legyen-a-kotoszovet/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >