Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szeptemberben lesz a Szóval győzni döntője Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2020. július 13.
A tavalyi verseny sikere után a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. 2020-ban is meghirdette a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A 65 jelentkezőből kiválasztott 12 legjobb középiskolás már a döntőre készült, amikor a járvány miatt kihirdették a veszélyhelyzetet. A sikeres verseny azonban nem maradhat idén sem finálé nélkül. A 2020 évi döntőt, amelyen többen már egyetemistaként vesznek majd részt, szeptember 30-án rendezik meg a Hiemer-házban – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András polgármester és Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője.

 

 

A Szóval győzni kommunikációs bajnokság ötletgazda-alapítója dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki 2018-ban, egy szólásszabadságot érintő győztes jogvita után határozta el, hogy a számára kártérítésként megítélt összeget egy kommunikációs verseny alapítására ajánlja fel. A szervezők elképzelése szerint a Szóval győzni célja nem csupán a versengés, hanem az is, hogy közösséget teremtsen, olyan fejlődési lehetőséget biztosítva a jelentkezők számára, amely a pályaválasztás és az egyetem, vagy a munkavállalás során felmerülő kihívásokban is segíti őket.

A verseny céljai sok középiskolás fantáziáját megmozgatták, a második bajnokságra már kétszer annyian jelentkeztek, mint az elsőre. A január végén tartott meghallgatásra sok okos, szabatosan fogalmazó, könnyedén beszélő diák érkezett, a maratoni válogató végén a mentorok nehéz helyzetben találták magukat, nem volt könnyű kiválasztani a 65 jelölt közül a legalkalmasabbakat. Végül 12-en kerültek a döntősök közé: Árgyelán Ádám, Balla Dávid, Bencze Zoltán, Bíró Gergő Zalán, Bodonyi Dániel, Henyecz Noémi, Kanczler Viktória, Kertész Mátyás, Kiss Bálint, Léhner Boglárka Bianka, Őrsi Csenge és Zoltán László Gáspár kezdhette meg a felkészülést a döntőre.

A februári mentornapokon Ignácz Adrienn pszichológus, Bakonyi István irodalomtörténész, Kozáry Ferenc színművész, Azurák Csaba műsorvezető és Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa segítette a fiatalokat abban, hogy a bajnoki címért folyó versenyben a legjobb tudásuk szerint teljesíthessenek. A mentornapokon a hatásos, hiteles és érdekes beszéd titkairól, a gesztusok, a testbeszéd, a mimika szerepéről is szó esett, de a diákok több szituációs és szerepjátékban is kipróbálhatták magukat. Sok hasznos ismeretet szereztek, miközben egymást is megismerték – fogalmaztak a fiatalok a mentornapok végeztével.

Sajnos, a vírushelyzet megakadályozta, hogy a bajnokjelöltek a március közepére tervezett döntőn megmutassák, mire képesek „nyomás alatt”, a finálét a szervezők elhalasztották. „Ez a bajnokság nem maradhat döntő nélkül, éppen ezért határoztunk úgy, hogy szeptember 30-án, szerdán mégis megtartjuk az összecsapást.” – kezdte gondolatait a pénteki sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András. „Ez több mint vetélkedés, hiszen a Prosperisnek és a segítő szakembereknek köszönhetően egy képzési programot tudtunk kialakítani, ami egyben egy közösségszervező erő is. Örömömre szolgál azt látni, hogy a tavalyi csapat rendszeresen találkozik, együtt vesznek részt képzéseken, és többen a kommunikációt mint hivatást választották a továbbtanulás alkalmával.” – hangsúlyozta a polgármester.

Elhangzott, hogy az idei évben kis változás lesz a nyertes díjazásában: a verseny szervezői a polgármesterrel közösen úgy döntöttek, hogy a 2020-as bajnokság fődíját kiegészítik. A győztese egy munkanap erejéig Székesfehérvár „polgármestere" lehet, stábja pedig a Szóval győzni többi döntőséből áll majd össze. „A különleges nap célja, hogy a fiatalok ne csupán megismerjék a fehérvári városvezetés működését, hanem aktívan alakítsák is azt, méghozzá úgy, hogy a nap végére egy javaslatcsomagot állítanak össze a város közgyűlése számára. Emellett a városvezetői feladatokat is ellátják majd, természetesen a jogszabályi keretek között. Remélem, hogy a fiatalok élnek a lehetőséggel, és tovább erősítik a demokrácia és a minőségi kommunikáció iránti elkötelezettségüket.” – mondta a polgármester.

Annak érdekében, hogy a diákok „formába lendüljenek”, ismét részt vehetnek a mentornapokon: szeptember 26-án, szombaton Kozáry Ferenc és Bakonyi István, szeptember 27-én, vasárnap pedig Ignácz Adrienn és Töll Konrád tart felkészítőt számukra a szokott helyen, a Hiemer-ház Moskovszky termében.” – fogalmazott Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője. Elmondta, hogy a szeptemberi döntőt terveik szerint nyílt kapukkal tudják megrendezni.

A fináléban idén is három feladat vár a diákokra, amelyek közül kettőre előzetesen felkészülhetnek: egy három perces beszédet kell tartaniuk, amelynek témája: Hogyan fogom alakítania a jövőt?, illetve helyt kell állni egy interjúhelyzetben, amelyben Azurák Csaba – ő lesz a döntő műsorvezető-házigazdája – kérdezi a versenyzőket. A harmadik feladat a rögtönzés, amelynek során egy percben kell reagálniuk egy közösségi média posztra, videóra.”  - tette hozzá Benkő-Igaz Krisztina. A versenyzőket értékelő zsűri tagjai: Bukosza Zita, az M5 szerkesztőriportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Stettler Zsuzsanna, a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Kommunikációs Irodájának vezetője és Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-műsorvezetője.

Ami pedig a díjakat illeti: a versenyzők az értékes tárgynyeremények mellett több más ajándékkal is gazdagodnak. Mindegyik versenyzőről készül egy portrévideó; szereplésüket egy videó-portfólióban örökítik meg, és természetesen magukkal vihetik a mentornapokon szerzett tudást. Ezen kívül valamennyi döntős lehetőséget kap a Prosperis Alba további ingyenes tréningjein és rendezvényein való részvételre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >