Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Országos honvédelmi nevelési programról írtak alá megállapodást
Országos honvédelmi nevelési programról írtak alá megállapodást Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2020. július 22.
Hazafias nevelésre, a honvédség és a sport iránti kötődésre, bizalomra tanítja, illetve pályaválasztásra sarkallja a nevelőszülői hálózatban, otthonokban élő gyerekeket a Vértezd fel magad! című országos program. A kezdeményezésről a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban írtak alá együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség vezetői, képviselői.

 

 

Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem intézményesített rendszerében, nevelőszülőknél vagy otthonokban. A kormány elkötelezett abban, hogy ezt a rendszert minél családközpontúbbá tegye, mert így alakulhatnak ki a családi kötődések, kapcsolatok a vér szerinti családjukból kiemelt gyerekekben. A másik fontos cél, hogy a gyerekeknek legyen olyan kézzelfogható céljuk, ami megtartja őket az életben 18 éves koruk után is, ha kikerülnek a gyermekvédelem rendszeréből – hangsúlyozta a Vértezd fel magad! programot ismertető sajtóeseményen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A gyermekvédelmi-honvédelmi célú országos kezdeményezés keretében programokat, sportrendezvényeket, versenyeket, kitelepüléseket és egyéb eseményeket szerveznek a gyerekek számára, akik tanulnak, ismereteket szereznek a hazafiasságról, a honvédségről. „Ezekben a gyerekekben van erő, csak éppen az élet úgy hozta, hogy rajtuk kívülálló okokból annyi traumán mentek át, ami sokunk számára elképzelhetetlen. Ezért szeretnénk, ha a program által megértenék, milyen is a honvédség kötelékében élni, dolgozni.” – tette hozzá Fülöp Attila államtitkár.

A legtöbb, amit a gyerekekért tehetünk, hogy gyökereket és szárnyakat adunk számukra. Fontos, hogy kötődjenek a hazájukhoz, a szülőföldjükhöz, és segítsük őket abban, hogy egyéni életükben is elérjék a sikereket. Szeretnénk az érintett 23 ezer gyermeknek a lelki, érzelmi fegyverraktárát feltölteni, amivel eredményes tudnak úrrá lenni az élet kihívásain. Ha a sporthoz hasonlóan az emberi viszonyaink között is ott van a FAIR PLAY, vagyis a sportszerűség, egymás szeretete, tisztelete és a bajtársiasság, az összefogás képessége, akkor a társadalom egészséges lesz. Erre kell törekednünk, erre kell a gyermekeinket is nevelnünk. – tette hozzá Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

A magyar honvédség egy nagy család és az egyik legfőbb munkáltató ma Magyarországon. A honvédelmi és haderőfejlesztési programból adódó változások és a fejlődés egyik alapja a humánerőforrás. Szívesen és örömmel működünk együtt mindenkivel, aki olyan emberi erőforrást biztosít számunkra, aki szereti a hazáját, tudja, hogyan kell megvédeni Magyarországot és a magyar polgárok biztonságát. Ennek szellemében nagy örömmel működünk együtt a Vértezd fel magad! programban. – mondta el Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Németh Szilárd
, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, azért választották az aláírás helyszínéül a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központot, mert ez az intézmény már foglalkozik honvédelmi célú pályaorientációval. A gyermekvédelem rendszere nem tudja pótolni a családot, de mindent meg kell próbálni. A honvédség eszköz lehet erre, mert ebben a kötelékben fontos a fegyelem, az alakiság, a folyamatos képzés és a megújulás. Németh Szilárd méltatta a honvédség elmúlt négy hónapban végzett munkáját, mint mondta, a katonák békeidőben, de komoly veszélyhelyzetben bizonyították helytállásukat. Mint fogalmazott: „Azt szeretnénk, ha a gyerekek hátrányból előnyt tudnának kovácsolni, ezért nyújtjuk feléjük a kezünket.”

A megállapodást Fülöp Attila, Simicskó István, Korom Ferenc és Németh Szilárd írták alá. Közben a Gyermekvédelmi Központ udvarán a gyerekek honvédelmi témájú játékokkal, erőt próbáló sportos és ügyességi feladatokkal töltötték az idejüket.

Az eseményen részt vett dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő és Deresné Tanárki Mária, a központ igazgatója.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >