Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Comenius felszáll a vonatra: gőzerővel a digitális fejlesztések felé
A Comenius felszáll a vonatra: gőzerővel a digitális fejlesztések felé Nyomtatás E-mail
Írta: Comenius   
2020. július 23.
Ezen a nyáron sem tétlenkedik a Comenius. Ezúttal arról mesélt az ügyvezető és az igazgató házaspár, milyen változások, fejlesztések zajlanak a háttérben, hogy szeptemberben újult erővel fogadhassa az iskola a diákokat. De arról is szó lesz, készül-e a járvány miatt egy esetleges második online oktatási etapra…
 
 
Komoly informatikai fejlesztés zajlik a fehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában. A karantén ugyanis megmutatta, hogy vannak határok, fogalmazott *Rockenbauer Lajos*, az iskola igazgatója. A fejlesztésnek köszönhetően huszonöt laptopot, tizennyolc asztali gépet, új szervert vásárol az iskola, valamint fejleszti a wifi sávszélességét is – mindezt 15 millió forintos önerőből, nem pályázat útján.
 
- Felfrissítjük az egész rendszert, mert a vonatra fel kell szállni! A gyerekek ugyanis már fent vannak a vonaton, mi sem maradhatunk le* – tette hozzá az igazgató.
 
Rockenbauerné Honfi Piroska* ügyvezető pedig kifejtette:
 
- Határozott elképzeléssel építettük ki a Microsoft Teams rendszerén keresztül az intézmény online távoktatási módszerét. Az volt a szándékunk, hogy ne csak szükségszerű állapotban, krízishelyzetben alkalmazhassuk, hanem - amit eredetileg terveztünk - hosszabb távon, a tantervi oktatás kiegészítésére is. A digitális világ nyújtotta lehetőségek felé tartunk ugyanis. Szépen lassan behozzuk majd minden évfolyamon, ezen a felületen keresztül az oktatást.
 
Ehhez pedig az eszközöket is fejlesztenünk kellett, ugyanis jó tíz éve volt az utolsó nagy informatikai beruházásunk. A mostani nagy fejlesztésbe az eszközbeszerzésen és szoftverfejlesztésen túl beletartozik az informatikai tanterem felújítása is.
 
- Nagy dolog, hogy itt nem ajándék vagy váratlan pályázati lehetőség kapcsán tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket! Szülői támogatások tették lehetővé a gazdálkodást, melynek köszönhetően a pedagógusoknak tudjuk biztosítani normál munkarendbe illesztve a laptopok folyamatos, mindennapi használatát. – emelte ki az ügyvezető, hozzátéve: büszkék a beruházásra, de ugyanannyira büszkék a szülőkre is.
 
- Hiszen megálmodhatunk mi bármilyen fejlesztést, digitális világot, ezek megvalósítása semmit sem érne, ha otthon a szülők nem tennék meg ugyanezt a gyerekeikért. Március óta komoly terhet és kihívást jelentett a családok számára ez a kérdés, ott meg főleg, ahol több gyermek is van. 
 
Rockenbauerné mindemellett a következő tanév kezdete kapcsán elmondta, hogyan készül a Comenius:
 
- Mi tesszük a dolgunkat, de felkészülünk mindenre. Arra is, hogy tantermi oktatással kezdünk szeptemberben, s akkor ezt egészítjük ki a kibővített rendszerünkkel. De felkészülünk arra is, ha bármikor azt mondja a kormány vagy olyan helyzet adódik, hogy a szülők nagyobb biztonságban tudják a gyerekeket otthon, hogy akkor távmunkában, online is képesek leszünk a tanításra. 
 
Ha minden jól megy, akkor maga az iskolai tanulás mindennapi módszere is változik, már ami a digitális vonalat illeti. Erről Rockenbauer Lajos mondta el az elképzeléseit:
 
- A célunk az, hogy először hetediktől felfelé, már a laptop legyen a legfőbb, tanulást támogató eszköz. Megkérem a szülőket, hogy vegyenek két töltőt, egyiket az iskolába, másikat otthonra. Addig kiépíttetem a megfelelő számú konnektort. A tankönyv és a munkafüzet a második legfőbb, tanulást támogató eszköz lesz, amelyet otthon hagyhatnak a gyerekek. Elég lesz, ha a diák egy laptoppal és egy tornazsákkal indul iskolába. Ahol pedig a pedagógus gondoskodik arról, hogy a tankönyv és a munkafüzet feladatai a gyermek számára elérhetővé váljanak. 
 
Mindemellett más nagy tárgyi eszköz fejlesztésre is készül a Comenius ezen a nyáron. Zajlanak bizonyos tantermek átalakításai, a tisztasági festés azonban mindhárom épületben megtörténik.
 
- Minden helyiséget kifestünk, van, ahol a nyílászárók is megújulnak. Emellett a műfüves pályáink palánkjait cseréljük, mert azok már két telephelyünkön is nagyon elhasználódtak* – tette hozzá az ügyvezető. A Comenius tehát a nyár kellős közepén is gőzerővel halad és dolgozik.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >