Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Továbbra is támogatják a 12 éves fiúk HPV elleni oltását Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. július 23.
„Továbbra is ingyenesen biztosítja Székesfehérvár Önkormányzata a HPV elleni oltóanyag beszerzését a 12 éves fiúgyermekek részére.” – hangzott el a programról tartott sajtótájékoztatón. A 12 éves lányok esetében az állam biztosítja az ingyenes oltáslehetőséget.

 

 

Fontos programot indított el az Önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt, amikor a HPV elleni védőoltást először a lányoknál, majd később a fiúk esetében is ingyenesen elérhetővé tette. Időközben az állam átvállalta a lányok esetében a költségeket és azt a Nemzeti Oltóprogram részévé tette. A fiúk esetében azonban az Önkormányzat biztosítja a program finanszírozását, már négy esztendeje ingyenesen megkapják a 12 éves fiúgyermekek a HPV elleni védőoltás lehetőségét. Ebben az évben sincs ez másképp: mintegy 26 millió forintot fordít a költségvetésből erre a feladatra az Önkormányzat, melyet a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül valósítanak meg.

A programról tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester köszönetet mondott a HSZI munkatársainak, hogy lebonyolítják a programot az orvosokkal, iskolavédőnőkkel és pedagógusokkal együttműködve.

Az elmúlt három év adatai szerint a 12 évesek több mint hetven százaléka élt a védőoltás beadatásának lehetőségével, amelyet az idei évben több mint háromszáz 12 éves fiúgyermek vehet majd igénybe. Bár azt gondolom, ez nagyon szép arány, ezúton is buzdítok mindenkit arra, hogy a felelős gondoskodás jegyében éljen a program adta lehetőséggel.”

Az oltást márciusban kezdtük volna meg, de ez az időpont sajnos a veszélyhelyzetre való tekintettel későbbre csúszott. Júliusban azonban el tudjuk indítani az idei programot, és minden érintett megkapja a védőoltást.” – mondta Östör Annamária egészségügyi tanácsnok. 

A folyamatos oltás nyomán egy rettegett betegség, a méhnyakrák tűnhet el teljesen az országból, de akár a világból is. A legfrissebb kutatások kimutatták mára, hogy több más komoly betegségben is tetten érhető a human papilloma vírus jelenléte, ilyenek például a szájüregi daganatok is. Így mára már tény, hogy a férfiak is ki vannak téve a HPV veszélyeinek. Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa úgy fogalmazott, hogy tizenkét éves korban a legideálisabb megkezdeni a vírus elleni immunitás előkészítését úgy a lányoknál, mint a fiúknál:
 
A Gardasil 9-es oltóanyag betakarja az országban leggyakrabban előforduló 9 víruspopulációt. Bár a HPV-nek sokkal több törzse van – csak a magas rizikójú törzsből ismerünk legalább negyven-ötvenet –, mégis elmondható, hogy az immunburkuk nagyon hasonló, így elegendő a leggyakoribbak ellen oltani. Azt gondolom, hogy aki felelősen gondolkodik a gyermeke jövőjéről, az beadatja a HPV elleni védőoltást, mint ahogy teszi ezt a kanyaró vagy más fertőző betegségek ellen. Évtizedek óta nagyon jól működik a hazai védőoltási rend, amely kiegészül most a HPV elleni oltással.”
 
A főorvos tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy az oltás beadása továbbra sem mentesíti a hölgyeket a későbbi rendszeres rákszűréstől.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >