Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Első kézből az augusztusi rendezvényekről
Első kézből az augusztusi rendezvényekről Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2020. augusztus 05.
Az augusztusi időszak rendezvényeivel kapcsolatban meghozott döntésről ad tájékoztatást bejegyzésében dr. Cser-Palkovics András. A hatályos jogszabályoknak megfelelően, mégis méltó módon tartják meg Szent István ünnepét Székesfehérváron.

 

 

„Tisztelt Fehérváriak!

Soha nem rejtettem véka alá, hogy szerintem egy várost igazi közösséggé a kultúra, a sport, a helyi hagyományok és rendezvények tesznek. Ezért fájdalmas, hogy ebben az évben a járványhelyzet miatt nem lehetett, nem lehet a megszokott nagyságrendben és színvonalon rendezvényeket tartani. Így nehéz szívvel hoztam meg az augusztusra vonatkozó döntéseket. Az Operatív Törzs szakmai döntései és javaslatai, valamint a hatályos jogszabályok – különös tekintettel a létszámkorlátra vonatkozóak – alapján csapatommal áttekintettük a városi rendezvénynaptárt. Természetesen az önkormányzatnak mindig jogkövető magatartást kell tanúsítania, de ahogyan ígértük, a rendkívüli körülményekhez képest is a legméltóbban igyekszünk megtartani Szent István ünnepét, valamint az azt körülölelő Székesfehérvári Királyi Napokat.  

Augusztus 14-én az este 6 órakor kezdődő fogadalmi mise után felkeressük Szent István sírját a Nemzeti Emlékhelyen. Ebben az évben ezzel a tisztelgő gesztussal nyílik meg a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepi időszaka.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén délelőtt fél 10-től látogatható a Nemzeti Emlékhely Osszáriuma, azaz csontkamrája. A délelőtt folyamán a Városházán Demeter Zsófia nyugalmazott múzeumigazgató asszony könyvének bemutatójára kerül sor, délután 5 órától az eddigi szombatonként megszokott Művészkorzó lesz a Belvárosban.

Augusztus 16-án, vasárnap családi pikniket szerveznek a  Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai a Zichy-ligetben, és ettől a naptól a hagyományos néptánc is megjelenik a programok között, ebben az évben sajnos csak a Malom utcai táncház falai között.

Hétfőn és kedden díjak, ösztöndíjak és elismerések átadásával folytatódik az ünnepségsorozat. Augusztus 17-én 17 órakor a Bory-várban a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, a Deák Dénes Díj és a Deák Dénes Ösztöndíj ünnepélyes átadására kerül sor, majd 18-án 18 órakor a város legjelentősebb civil elismerését, a Szent István Emlékérmet adja át a díj kuratóriuma a Szent István teremben.

Augusztus 19-én Művészkorzó lesz Öreghegyen, a Bory téren, hiszen a hagyományos Öreghegyi Mulatságokat ebben az évben sajnos nem tudjuk megtartani. 16 és 19 óra között a kulturális műsorok mellett gyermekprogramok is lesznek, az új kenyér hagyományos megáldására és a borrendek találkozójára is sor kerül.

Szintén nem tud megvalósulni ebben az évben a Katonazenekari Fesztivál, de augusztus 19-én este 7 órától a Belvárosban a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar fog térzenét adni, folytatva Fricsay Richárd évszázados örökségét.

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a délelőtt fél 11-kor kezdődő ünnepi szentmisét követően a délután folyamán hagyományosan találkozhatunk valamennyi óriásbábbal, és az élő sakkjátszmát is megnézhetjük, valamint a Zichy-ligetben kézműves családi programok lesznek. 17 órakor a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál hajtunk fejet, majd a város díszközgyűlésére kerül sor, amennyiben a körülmények engedik, a Szent István téren. Az idei évben sem augusztus 19-én, sem augusztus 20-án nem lesz városi tűzijáték. Viszont örömmel adok tájékoztatást arról, hogy a nemzeti ünnepre tervezett István, a király koncert Feke Pállal, amely idén az ismert körülmények miatt elmarad, jövőre – a tárgyalások eredményeként – a Székesfehérvári Királyi Napok keretében bemutatásra kerülhet Székesfehérváron.

Az augusztus 20-át követő három napon a Koronázási Ünnepi Játékokra kerül sor, de ebben az évben sajnos csökkentett tartalommal, részben megváltozott helyszínen. A Belvárosban megelevenedik a hagyományos történelmi hangulat, míg a Koronázási Szertartásjáték, melyet idén – teljes egészében kormányzati támogatásból valósít meg a Vörösmarty Színház – az Aranybulla Emlékműnél, a megszokottnál jóval kisebb nézőtér előtt, de az ismert művészi minőségben valósul majd meg.

Szent István ünnepe évszázadok óta nemcsak nemzetünk, hanem városunk legfontosabb napja is. Minden változás és nehézség ellenére idén is közösen, méltón, a helyzet kívánta óvatossággal, de hagyományainkat sosem feladva fogjuk ünnepelni Szent Istvánt és városunkat, a Királyok Városát!

Az augusztusban szokásos nagyrendezvények kapcsán az már eldőlt, hogy a szeptemberre halasztott FEZEN sajnos abban az időpontban sem tud megvalósulni. A fesztivál ebben a nehéz helyzetben is számíthat a város támogatására, a Fehérvárhoz kapcsolódó brand fennmaradása érdekében – akár anyagi téren is. Az Alba Regia Jazz Feszt pedig várhatóan csökkentett tartalommal, de színvonalas produkciókkal a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban kerül megrendezésre. Kérjük, figyeljék a szervezők tájékoztatását közösségi oldalaikon.

Többen kérdeztek a Fehérvári Lecsófőző Fesztivállal kapcsolatban. Azt a tájékoztatást tudom adni, hogy a Fehérvári Programszervező Kft. állásfoglalást kér az Operatív Törzstől a program megvalósíthatóságával kapcsolatban. Ahogy ezt a szakmai állásfoglalást megkapjuk, az ebből fakadó döntést meghozzuk. Természetesen azzal, hogy abban a nem várt esetben, ha idén elmaradna a nagy hagyományokkal bíró rendezvény, akkor az eddig befizetett részvételi díjak teljes egészében visszafizetésre kerülnek.
                                

                           dr. Cser-Palkovics András
                                                                    polgármester”

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >