Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Népzenei programok, moziélménnyel
Népzenei programok, moziélménnyel Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2020. szeptember 04.
A népzene, néptánc hagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely az ősz folyamán a megye több településére is eljut majd a Fejér Megyei Népzenei Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Ismeretterjesztő előadás, táncház, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi kertmozija „házhoz viszi” a moziélményt.

 

 

A közel húsz éve működő Fejér Megyei Népzenei Egyesület megalakulása óta a népművészet, azon belül is a népzene hagyományainak, értékeinek megőrzéséért, megismertetéséért, terjesztéséért dolgozik. Alkotóközösségeket, műhelyeket működtet a különböző népművészeti ágakban; tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmai bemutatókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szervez, hogy minél szélesebb kört elérjen tevékenységével.

Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon. Az elmúlt évben a Csoóri Sándor Program keretében a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című, CSSP-E-MEGYEI-2019-0020 számú projektjükkel nyertek el hárommillió forintos támogatást, ennek köszönhetően a megye több településén valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan településeket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a szakmai napok és a vetítések is.

Az egyes helyszíneken az érdeklődők hallhatnak egy rövid előadást többek között a 90 éve született Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A programban szerepel tánc-, viselet- és hangszerbemutató is: moderátorként Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget a néprajzi előadáson. Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok néptánc-improvizációkkal színesítik a bemutatót, közben a Szedtevette zenekar muzsikál. A rendezvénysorozat helyszínein filmvetítést is tartanak majd: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel, a Seveled című magyar romantikus vígjátékkal ajándékozzák meg a jelenlevőket.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.

A program két eseményét Székesfehérváron, a Barátság moziban rendezik meg általános iskolai csoportoknak, a további helyszínek és időpontok: Úrhida – szeptember 6., vasárnap; Kőszárhegy – szeptember 13., vasárnap; Zámoly – szeptember 20., vasárnap; Dinnyés – szeptember 26., szombat; Sárkeresztúr – szeptember 27., vasárnap. Az előadások 19 órakor kezdődnek. A programról részletes információ a www.baratsagmozi.hu/nepzeneimozi oldalon található.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >