Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Régészeti kiállítás nyílik a csurgói kastélyban
Régészeti kiállítás nyílik a csurgói kastélyban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. szeptember 16.
Állandó régészeti kiállítás nyílik szerdán Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják.

 

 

Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban állandó régészeti kiállítás nyílik Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel szeptember 16-án, szerdán 18 órakor. A tárlat anyaga a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből állították össze: olyan korai vaskori, Kr.e. 7. századból származó izgalmas és látványos leleteket nézhetnek majd meg a látogatók, amelyek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.

A kiállítás kurátora, dr. Jungbert Béla a Múzeum blogjában olvasható interjúban elmondta, hogy kiemelkedő tudományos jelentőségű ősrégészeti anyagról van szó, ami a kastély egykori vadaskertjében található lelőhelyről került elő. A halomsírok feltárást 1983 után kezdték meg, miután sírrablók bolygatták meg a temetőt. A különleges leletek a vaskori Hallstatt kultúrát képviselik, köztük grafit díszes fekete és vörös-fekete geometrikus mintájú díszkerámiával, kézzel formált cserépedényekkel, vas lószerszámokkal, lándzsákkal, bronz ruhadíszekkel, bronz fibulával, nyaklánccal. Ezenkívül áldozati étel- és italmaradványokat is azonosítottak, illetve az egyik urna mellett elhelyezett egyik kisebb edényben megtalálták a bor valamennyi nem illó alkotórészét.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >