Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szent Jupát 35 Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2020. szeptember 28.
A Szent Jupát, kiállítva a Skála áruház előtti téren; tengerparti fotók a világ körüli útra induló hajóról és a két bátor fehérvári hajósról, Fa Nándorról és Gál Józsefről; folyamatos közvetítés a Városi Televízióban: térképen követhettük a küldetést, egy álom megvalósulását. 35 esztendeje futott ki a vitorlás Opatijából, és közel két esztendő elteltével tért haza, fedélzetén a két hős hajóssal. Mi, fehérváriak, azóta is büszkén idézzük fel azokat a napokat, a készülődés, a kifutó, az úton levésés a megérkezés, végül pedig a közös fehérvári ünneplés pillanatait.

 

 

1985. szeptember 26-án futott ki Fa Nándor és Gál József a horvátországi Opatijából, hogy a Szent Jupát fedélzetén világ körüli utat tegyen. A küldetés – amelynek a fehérváriak a kezdetektől részesei lehettek – közel két évig tartott. A két fehérvári vitorlázó több mint hatvanezer kilométert utazott a 15 négyzetméteres hajón, 12 országban kötöttek ki, 295 napot töltöttek vízen, és összesen több mint 700 nap elteltével, 1987. szeptember 12-én futottak be Opatija kikötőjébe. 

Öt éven át építette 31 láb hosszú hajóját Fa Nándor és Gál József, hogy saját álmukat megvalósítva és a fehérváriakkal folyamatos összeköttetésben maradva teljesítsék a kihívást, hogy körbevitorlázzák a Földet. Igazi közösségi élmény volt ez, hiszen a helyiek figyelemmel kísérhették a hajó építését, a helyszíni tudósítások által ott lehettek a kifutónál, illetve – a helyi szerkesztőségek egykori munkatársainak jóvoltából – az egész utat nyomon követhették.

A Fehérvár TV stábja ott volt a kifutónál, és a többi helyi szerkesztőséghez hasonlóan nyomon követte a közel két éven át tartó küldetést. Igazi kordokumentum rövid összefoglalójuk, ami itt látható: https://www.fehervartv.hu/video/index/6698.

A fehérváriak többségének személyes élményei is vannak a két fehérvári hajóshoz kapcsolódóan, hiszen hazatérésüket követően a Városház téren köszöntötték őket lelkes rajongóik, valamint mindkét fehérvári hajós könyvben is megörökítette az életüket meghatározó, felejthetetlen utazást. Fehérvár több mint ezeréves történelemkönyvének részeivé váltak Ők.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >