Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
TESZ#2020 Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. október 13.
Rendhagyó módon szervezi meg idén az Alba Regia Atlétikai Klub és a Depónia Nonprofit Kft. a Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért (TESZ) elnevezésű kihívását. Az eddig évek után hagyományos, közös futása után idén online vetélkedőre várják a sportolókat és családokat. A TESZ#2020 eseményről közös sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Hirth Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) elnöke, valamint Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

 

Az idei évben esedékes kilencedik TESZ futást a koronavírus járvány miatt az eredeti júniusi és az elhalasztott szeptemberi időpontban sem tudták biztonságosan megrendezni a szervezők. A TISZTA, EGÉSZSÉGES SZÉKESFEHÉRVÁRÉRT program létrehozói, az ARAK és a Depónia úgy döntöttek, 2020-ban nem a Várkörúton, hanem a virtuális térben mozgatják meg a követőket.

A döntésről a programot ismertető sajtótájékoztatón Steigerwald Tibor elmondta, hogy bár a kilencedik TESZ kihívást szervezik, a megváltozott helyzet miatt idén mégsem a sorban következő, hanem a TESZ#2020 kihívást rendezik meg: „Ez egy nagyon-nagyon más év, mint az összes többi. A megváltozott névvel is igyekeztünk megkülönböztetni ezt az esztendőt. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez az év és ez az esemény lehetőséget kínál arra is, hogy sok mindent újragondoljunk, új megközelítéseket, új szempontokat találjunk. Ezt tettük mi is a szokásos TESZ Futás tekintetében.” A „TISZTA”, azaz a Depónia kihívásáról úgy fogalmazott: „Korábban a tömegfutásra jelentkezéskor PET-palackot gyűjtöttünk. Most nem a hulladék szelektálása kerül a középpontba, hanem a hulladék képződés megelőzése, valamint a már meglévő újrahasználata.”

A TESZ#2020 kihívás ebben az évben a következőképpen épül majd fel: a szervezők az újrahasználat vagy a hulladékmegelőzés témájában várnak képet vagy videót úgy, hogy ezen szerepeljen egy darab összetaposott PET palack is. Például az egyszer használatos műanyag pohár helyett üvegpohár egy képen megjelenítve, vagy újra használat témában: kész mécsestartó helyett egy befőttesüvegből készített mécsestartó (ezek a példák nem indíthatók a kihívás során) szerepeljen az alkotásban.

Az verseny második kihívását az ARAK intézi a nevezők fel. Az „EGÉSZSÉGES” versenyen idén is a testmozgásé lesz a főszerep. „Az idei lett volna a kilencedik TESZ futás. Kétszer is nekifutottunk, bízva abban, hogy sikerül biztonságos körülmények között lebonyolítani a versenyt. Végül úgy döntöttünk: idén virtuálisan gyűjthetik a kilométereket a futók a fehérvári iskoláknak.” – mondta Hirth Károly, az ARAK elnöke. A verseny ezen lába, az „Öltözz fel, és menj el futni!” a következőképpen alakul: a futóknak készíteniük kell magukról egy képet, amit fel kell tölteniük a TESZ#2020 Facebook oldalára. Majd be kell jelentkezni, hogy mások is lássák Fehérvár melyik részén futottak. Ezután fel kell tölteni az okos eszköz által rögzített futás adatait: (fotó, vagy screenshot, amin szerepel az időpont, távolság stb.) és végül meg kell jelölni egy #-el a kedvenc fehérvári iskolát. A kilométereket minden iskola virtuálisan gyűjti majd.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, a Depónia és az ARAK együttműködését mindig a tiszta és az egészség szavak jellemezték. Ennek keretében mindig nagyon látványos atlétikához és futáshoz kapcsolódó akciókat szerveztek a város különböző pontjain. „Azt gondolom, hogy az idei évben a szervezők nagyon helyes és a biztonságot előtérbe helyező döntést hozták meg, hogy a TESZ futást a hagyományos keretek között nem lehet megrendezni, de azt a legalább ennyire helyes döntést is meghozták, hogy ettől még a hagyomány nem szakadhat meg. Bízom benne, hogy az online kezdeményezés is sokakat fog megmozgatni, aktivitásra késztetni!” – fogalmazott a polgármester.

A kihívások 2020. október 15. és november 15. között teljesíthetőek. A kreatív vetélkedő tekintetében egy versenyző maximum három pályaművet tölthet fel, míg a futás tekintetében egy nap csak egy táv rögzíthető pályázónként. A szervezők a kihívás végén összesítik az eredményeket és a legtöbb felajánlott km-t gyűjtő iskolák között 300.000 Ft értékű díjat osztanak szét, míg a három legötletesebb kreatív pályázatot beküldőt különdíjjal jutalmazzák. Részletek: www.arakatletika.hu/tesz

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >