Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egy történet a közösség és a hit erejéről Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. október 13.
A székesfehérvári Somogyi Viktória újságíró „A hit kiárusítása” amerikai díjnyertes dokumentumfilmjét mutatták be hétfőn este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Vatikáni Rádió szerkesztője a járványhelyzet miatt személyesen nem lehetett jelen a filmbemutatón, ám a világhálón keresztül szerencsére „találkozhattak” vele és kérdezhettek tőle a filmvetítést követően a nézők.

 

 

Az amerikai templombezárásokról szól “A hit kiárusítása”, amelyet hétfőn este mutattak be Székesfehérváron. A dokumentumfilm, amelynek alkotói Jeff MacIntyre és a fehérvári származású Somogyi Viktória, az Egyesült Államokban hatalmas méretet öltő templombezárások jelenségét mutatja be: feltárja az okokat, rávilágít a háttérben húzódó anyagi megfontolásokra, és a nézők elé tárja a hívők néhol hősies küzdelmét a közösséget megtartó templomokért. A vetítés előtt rendhagyó alkotói találkozóra került sor: a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere, Vakler Lajos kérdezte a film születésének körülményeiről a magyar alkotót, aki a Vatikáni Rádió szerkesztőjeként dolgozik, és Rómából jelentkezett. Somogyi Viktória mesélt a forgatások során megélt tapasztalatokról, a drámai vallomásokról, amelyekben a hívek, a közösségek tagjai, az ügyet támogató jogászok a clevelandi egyik magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet elevenítették fel.

Az évekig húzódó történetben a templom megmenekült a bezárástól, de, mint az a hétfő esti beszélgetés során kiderült, újabb akadályokkal kell szembenézniük… - többek között erről is szó esik majd az ÖKK Podcast következő adásában, amelynek vendége Somogyi Viktória lesz, akivel a film kapcsán beszélgetünk a fehérvári indulásról, a római életről, a Vatikáni Rádió szerkesztői munkájáról és az utazásai során, a magyar kisközösségekben szerzett tapasztalatairól is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >