Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Katona Csaba: Koronázás Soprontól Budáig Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2020. október 13.
Katona Csaba történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, a Magyar Történelmi Társulat igazgatóválasztmányi tagja, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport tagja első alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának vendége.

 

 

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
 
Katona Csaba: Koronázás Soprontól Budáig - epizódok a Szent Korona és a koronázások történetéből 1526 és 1916 között
 
 
Katona Csaba
történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, a Magyar Történelmi Társulat igazgatóválasztmányi tagja, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport tagja  első alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának vendége.
A szerzőről bővebb ismereteket szerezhetnek érdeklődő vendégeink egy az Újkor.hu oldalon "Legendák és mindennapok" címmel megjelent személyes interjún keresztül is.
 
 
Az előadó a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Programjának keretében az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport kutatásainak eredményeit foglalja össze röviden az 506. Hétvezér Est résztvevői számára. A kutatócsoport – Pálffy Géza irányításával – 2012. júliusától 2017. júniusáig kapott kiemelt támogatást a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona 1526 és 1916 történetének szisztematikus vizsgálatára. (...) A magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona (1526–1916) című projekt legfőbb célja a magyar tudományosság jelentős adósságának pótlása volt, a Szent Korona újkori históriájának és a magyar király-, illetve királyné-koronázások 16–20. századi (székesfehérvári, pozsonyi, soproni, budai és budapesti) ceremóniáinak részletes áttekintése. Az interdiszciplináris projekt hazai és külföldi (ausztriai, szlovákiai, spanyol- és olaszországi stb.) levéltárakból gyűjtötte össze a koronázási jelvények és szertartások eddig ismeretlen újkori forrásait, a korona és a koronázások ábrázolásait, miközben összeállította a legfőbb nemzeti kincsünk itineráriumát, a koronázási szertartások Ki kicsodáját, a koronázási érmek adatbázisát és megjelentetni kívánta Révay Péter nevezetes bővített koronatörténete (1659) latin–magyar kritikai kiadását.
 

A programmal kiemelt figyelmet kívántak fordítani arra is, hogy egyes korszakokban kinek mit jelentett a Szent Korona, milyen eszmeiség fűződött hozzá, és milyen szerepet játszott a magyar állami, később nemzeti reprezentációban és szimbolikus politikában. 
 

A kutatócsoport 14 belső (állandó) tagjain kívül ún. külső tagként mintegy húsz hazai és külföldi tudományos intézmény munkatársainak (történészek mellett levéltárosok, régészek, muzeológusok, művészet-, eszme-, irodalom-, zenetörténészek stb.) szoros együttműködésével valósult meg.
 
 
Remélt célja a programnak, hogy a hazai és a külföldi tudományosság mellett a magyarországi nagyközönség és a különböző szintű történelemoktatás is számos területen kamatoztathatja eredményeit. A kutatási terv sikeres megvalósítása nyomán ugyanis a téma eddigi szlovák nyelvű összefoglalói helyére a Magyar Királyság történetének egyik legfontosabb eseményéről (az uralkodókoronázásokról) magyar alapmunkák léphetnek. Emellett a magyar tudományosság adósságát törlesztve a projekt hozzájárulhat legfőbb nemzeti ereklyénk újkori históriájának tudományosan megalapozott feltárásához, a magyar állami és nemzeti szimbólumok történetének jelentősebb gazdagításához, sőt akár új nemzeti kincsek felfedezéséhez is. Mindezeken túl a csoport munkája meghatározó alapkutatásként elő kívánja segíteni egy, a Magyar Nemzeti Múzeumban 2016-ban szervezendő nagyszabású koronázáskiállítás szakmai megalapozását is. Végül a magyar állami és nemzeti reprezentáció újkori históriájának alaposabb megismerése elősegítheti a magyar lakosság történeti ismereteinek elmélyítését és nemzeti identitásunk erősítését is.
 
forrás: https://tti.btk.mta.hu/lendulet/354-az-mta-btk-tti-lendulet-szent-korona-kutatocsoport.html
 
A kutatócsoport által készített film (a csatolt képre kattintva) és az előadóval a témáról készített legutóbbi riport (a szövegbe foglalt csatolóra kattintva) a világhálón is megtekinthető.
 

 

Előadó: Katona Csaba történész
Az előadás címe: Soprontól Budáig
Ideje: 2020. Mindszent - Magvető - október hava 13., kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
 
 
Szeretettel várunk mindenkit minden kedden este 18 órától a Királykút Emlékházba, ahol, ha kedd, akkor - biztosak lehetünk abban, hogy újra és újra elmaradhatatlan a - Hétvezér Est! Figyeljék híreinket!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >