Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jubileumi vadvirágos hét volt Kincsesbányán
Jubileumi vadvirágos hét volt Kincsesbányán Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. október 21.
Jubileumi Vadvirág Hetet rendeztek Kincsesbányán, a helyi általános iskolában. Illés József tíz évvel ezelőtt indította útjára a programot, hogy a gyerekeket megismertesse a természettel, a természetvédelemmel - és környéken nyíló vadvirágokkal.

 

 

Hosszú évek óta vizsgálja Kincsesbánya környékét Illés József kutyájával, Burkussal, valamint fényképezőgépével, hogy megörökítse az itt nyíló vadvirágokat. Kutatásai során eddig 436 fajt azonosított be, s létrehozott egy mindenki számára elérhető albumot is – közel 60.000 felvételből válogatva, részletes leírásokkal.

2008-ban kezdte el feltölteni az Internetre a csodás fotókat, melyek mindenki számára elérhetőek itt. Eddig 272 növényt ismerhetnek  meg – neki köszönhetően - az érdeklődők a weboldalra kattintva - latin és magyar elnevezéssel megjelölve. Keresési lehetőség van a mérgező és a gyógynövényekre is. További 160 faj „előkészítési fázisban” van: hamarosan ezek is publicitást kapnak, miután kellő anyagot sikerült keresni hozzájuk.  

 

Azért, hogy a kincsesbányai gyerekek is megismerkedjenek a természet e szépségeivel, s magával az albummal, Illés József 2011-ben megszervezte a Kazinczy Ferenc Általános Iskola korábbi igazgatójával, Keszte Jánosnéval karöltve az első Vadvirág Hetet. Idén, immár tizedik alkalommal rendezték meg a programsorozatot: rendhagyó módon a vírushelyzet miatt az eredetileg tavaszra tervezett rendezvény októberre tolódott.

 

 

A mindenkori harmadikosok a Vadvirág Hét során mindig egy egész hetet töltenek el a témában való elmélyedéssel. A mindennapos séták közben tüzetesebben megismerkednek a körülöttünk élő, változatos növényekkel. Illés József – aki társadalmi munkában, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül 2013 óta Vadvirág Szakkört is vezet az iskolában, ami heti 15 órás elfoglaltságot jelent neki - mindig nagyon lelkesen mesél, magyaráz a gyerekeknek, s közben felhívja figyelmüket a természetvédelemre is.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/10/20/jubileumi-vadviragos-het-volt-a-kincsesbanyai-altalanos-iskolaban/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >