Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyar Requiem Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2020. október 27.
Daróci Bárdos Tamás, Hindemith és Strauss művei csendülnek fel november 4-én a Szent Imre-templomban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 19.30 órakor kezdődő hangversenyén Kiss Katalint (brácsa), Horváth Istvánt (tenor), az Alba Regia Vegyeskart, az Ars Oratoria Kamarakórust, valamint a Primavera Kórust hallhatja a közönség. Az est karmestere Dinyés Dániel lesz.

 

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar immár hagyományos hangversenye az emlékezés napján, november 4-én 19.30 órakor kezdődik a Szent Imre-templomban. A halottak napi koncert műsorán Hindemith: Trauermusik, Daróci Bárdos Tamás: Magyar Requiem és Strauss: Metamorfózisok műve szerepel. A hangverseny szólistái: Kiss Katalin – brácsa, Horváth István – tenor, az Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), az Ars Oratoria Kamarakórus (művészeti vezető: Pad Zoltán), és a Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottilia). Az est dirigense Dinyés Dániel.

Az előadás különlegessége lesz a Daróci-mű, amely fehérvári felkérésre készült. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét erősítő Te Deum megírására 25 évvel ezelőtt a székesfehérvári Prohászka Társaság kérte fel Daróczi Bárdos Tamást. A művet óriási érdeklődés mellett mutatták be még abban az évben a székesfehérvári Bazilikában. A siker nyomán a következő évben a Missa Gratie, majd 1997-ben a Magyar Requiem megírására kapott megbízást a zeneszerző. E három műből született meg a Fehérvári Trilógia, amelynek 1997 márciusában volt a bemutatója. Hat évvel később a trilógiát a székesfehérvári Primavera Kórus az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével énekelte fel lemezre. – számolt be anno a 2003-ban tartott lemezbemutató kapcsán a város honlapja.

A 2020-as Lánczos-Szekfű ösztöndíjasok között van az eseményen is közreműködő Primavera Vegyeskórus Egyesület, aki a Magyar Requiem kottagrafikájának elkészítésére adott be pályázatot, amely rendkívül igényes, és képet ad a kórus eddigi eredményes, gazdag múltjáról, valamint bemutatja azt az értékmentést, amit a kórus már évtizedek óta elkezdett, és amelynek megvalósítása most egy újabb szakaszához érkezett. A három oratórium kottaanyaga mindmáig – a szerző kéziratában – a kórus birtokában van, melynek tagjai szívügyüknek tekintik a mű jövőjét.

A november 4-i, szerdai koncertre jegyek még kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és online a www.arso.hu oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >