Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újabb 30 ezer dollár értékű fejlesztés az Óbudai Egyetem helyi karán
Újabb 30 ezer dollár értékű fejlesztés az Óbudai Egyetem helyi karán Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Veres Richárd   
2020. október 28.
„Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” – az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának a pályázatát 30 ezer dollárral támogatja a Howmet Aerospace Alapítvány. A STEAM képzések és pályák népszerűsítése céljából átadott támogatással folytatódik a város, az ipari szereplők és a felsőoktatás együttműködése: az új projekt az ipari elektronika, a gépi tanulás, a virtuális és kibővített valóság ipari alkalmazásai tématerületeken segíti hozzá a hallgatókat a korszerű, versenyképes tudás elsajátításához.

 

 

A Howmet-Köfém Kft. (illetve a jogelődök) és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara már több éve sikeresen együttműködik, hogy beépítsék az intézmény műszaki és természettudományos profilú képzéseibe a technológiai és innovatív újdonságokat. A 2020. évi már az ötödik alapítványi támogatás, amit az egyetem elnyert. A támogatást szimbolikusan Katus István, a vállalat ügyvezetője nyújtotta át Dr. habil. Molnár Andrásnak, az egyetem általános rektorhelyettesének: 30 ezer dollár, azaz 8.976.900 forint értékben valósulnak meg fejlesztések.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a város nevében köszönetet mondott a támogatásért. A felsőoktatás fejlesztése közös ügy kell, hogy legyen, fogalmazta meg: „Annak a lehetőségét adja meg egy város közössége számára, hogy meg tudjon felelni azoknak az elvárásoknak, amik a gazdaság, a leendő munkahelyek felől érkeznek.” A polgármester felelevenítette a néhány hete bejelentett fontos gazdasági beruházást, ami mellett a vállalat – a fenntartható fejlődésért – a felsőoktatás támogatásában is szerepet vállal. Az egyetem és a gazdasági szereplő között megvalósuló együttműködésben morális, anyagi és szakmai együttműködés is megjelenik – azzal a céllal, hogy a fiatalok itthon, Fehérváron erősítsék a gazdaságot. A támogatásnak még nagyobb jelentősége van idén, mint más esztendőkben, tette hozzá dr. Cser-Palkovics András, és kiemelte ennek példa- és üzenetértékét az átmeneti időszakban: „Végül legyen ennek a nyertese a fiatal, a diák és az őt oktató tanár!”

Az öt éve elkezdődött szimbiózis jelentőségét emelte ki Dr. habil. Molnár András, az egyetem általános rektorhelyettese. Egy ipari partner, az önkormányzat és az egyetem példaértékű helyzetével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a támogatás a legmodernebb technológia megvásárlását teszi lehetővé; a régióban tapasztalatot szerző, kitekintő hallgatók számára 21. századi színvonalú tudás megszerzését biztosítja, ami fontos karrierlehetőséget jelent. Elmondta, hogy ezekkel a fejlesztésekkel a frissen végzett mérnökök inkubációs időszaka lerövidül, teljes értékű munkatársként alkalmazhatóak. „Az együttműködésnek mindenki nyertese!” – fogalmazott, és köszönetet mondott a közreműködőknek.

Katus István
, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Székesfehérvárnak a hosszú távú fejlődéséhez szüksége van a magas színvonalú felsőoktatásra, hiszen a hallgatók képezik a vállalatok jövőbeli szakembereit. A duális képzési forma partnereként elmondta, hogy az eddigi 30 hallgatóból 10 hallgató már a vállalatot erősíti – ez a képzési forma hatalmas előny más vállalatok számára is. Jó látni, hogy már többen támogatják az Óbudai Egyetemet, és az alapítvány készen áll ezt a jövőben is folytatni, fogalmazott.

A projekt az ipari elektronika, a gépi tanulás, a virtuális és kibővített valóság ipari alkalmazásai tématerületekkel foglalkozik, mely területeken szerzett ismereteket beépítik a gyakorlati és elméleti oktatásba. Ezen célok elérése érdekében fejlesztik a laboratóriumokat és az oktatási anyagokat, bemutatva a modern területek előnyeit, a tömegtermelés csúcstechnológiáit.
A megvalósuló főbb tevékenységek:
- az új laboratóriumi hardverek beszerzése,
- az új hardverek ipari alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata,
- a tantervek meghatározása, amely megfelelnek a jelenlegi ipari igényeknek,
- az új laboratóriumi rendszerek telepítése,
- készségfejlesztések megfogalmazása,
- tizennégy hetes pilot oktatási sorozat, amely visszajelzést ad, milyen végső módosítások szükségesek a tananyagban.

Dr. Széll Károly
egyetemi docens az ipari együttműködéssel kapcsolatban az oktatás, a kutatás és a fejlesztés szegmenseit foglalta össze. Az iparban is megjelenő alkalmazott kutatások közül kiemelte például a gépi látáson alapuló navigációs stratégiákat vagy a szelepcsavarozásának automatizálását, amelyek maximálisan gyakorlatorientáltak. A képzéseik között 1-2 napos oktatások is megjelennek, többek között robotműködtetés és -programozás területén. A kihelyezett ipari tanszék is a szimbiózist erősíti, tette hozzá az összefoglalóban. Az előző évi pályázat eredményeiről Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens számolt be: a VR, azaz virtuális valóság labor segítséget nyújt az oktatás, az együttműködés és a kutatás számára is. A laborban virtuális valóság alkalmazásokat fejlesztenek és tesztelhetnek benne; a kutatási témák között például a mélységi szenzorral végzett emberi mozgások vizsgálata szerepel. Fejlesztések valósultak meg az oktatási anyagokban is, illetve a tantárgyfejlesztésben.

Dr. habil Györök György
dékán köszönetét tolmácsolta a város és az ipari környezet támogatásáért, majd a kiváló kollégák attitűdjéért, a felelősséggel végzett szakmai munkáért. A résztvevők a rendezvény végén megnézték a VR laboratóriumot.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >