Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Átadták a gróf Klebersberg Kuno Emlékérmeket Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 30.

ImageA megyei pedagógusnapi ünnepségen átadták a gróf Klebersberg Kuno Emlékérmeket. A kitüntetést Fejér megye valamennyi közoktatási intézményében dolgozó pedagógusa közül évente ketten kaphatják meg. Idén a közgyűlés Andrusek Ilonának, a váli Vajda János Általános Iskola pedagógusának és Zámbó Tibornak, a mezőszilasi Németh László Általános Iskola igazgatójának ítélte oda a díjat. 

A kitüntetéseket ma délelőtt adta át Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, aki beszédében elmondta: A pedagógus a legszebb és legnehezebb hivatás. A pedagógus nem egyszerűen egy tanár, vagy tanító. Sokkal több annál. Egy olyan ember, aki az ifjú elméket műveli. Olyan, mint egy kertész. Megkapja a palántákat, cserjéket, s utána évekig öntözi, ápolja, gondozza, metszi az ágakat, mint a pedagógus a gyerekek gondolatait. Igyekszik távol tartani a kártevőket, és ha szükséges, sebeket is kötöz. Mindezt úgy teszi, hogy sokszor előre látja, drága, féltve őrzött fácskái milyen gyümölcsöket teremnek majd a fáradságos munka jutalmaként. A beérett tudásról a későbbiekben az egyetem vagy főiskola sikeres elvégzése is bizonyítékul szolgál.

A Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke mégis úgy érzi, hogy a mai társadalom valahogy elsiklik a pedagógusok erényei felett. Megbecsülés, virág és a nekik kijáró tisztelet helyett egészen más „jutalmat” kapnak. (Gondoljunk csak a „tanárverésekre”…) A társadalom valamiképpen úgy tekint a pedagógusokra, mint különbségek nélküli, teljesen egyöntetű munkaerőre, mert nem ismerik a valódi munkájukat. Nincsenek igazán tisztában azzal, mennyi - korábban nem létező - feladat, kötelesség nehezedik a vállukra. Hiszen munkájuk az elmúlt 10-20 év során tetemesen megnőtt. Sok mindennek a megtanítása, ami azelőtt elsajátítható volt a családban és a helyi közösségekben, ma magától értetődő módon az iskolákra hárul.

Balsay István úgy véli, e nap megfelelő alkalom arra, hogy emlékeztessük az embereket arra, milyen fontos a tanárok munkája, s felhívjuk a figyelmet arra, hogy ne felejtsük el megköszönni mindazt, amit gyermekeinkért tesznek, hogy okos és tevékeny polgárai legyenek országunknak.

A gróf Klebersberg Kuno Emlékérmeket idén Andrusek Ilona, a váli Vajda János Általános Iskola pedagógusa és Zámbó Tibor, a mezőszilasi Németh László Általános Iskola igazgatója kapta.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Image
Fotó: Temesvári Márta

Andrusek Ilona méltatásában elhangzott: munkáját az önzetlenség és a karitatív tevékenységek hatják át. Osztályfőnökkén és szaktanárként is odaadó figyelemmel kíséri hátrányos helyzetű tanítványai sorsát. Aktívan részt vesz a Vöröskereszt munkájában, s 1984-ben Kiváló Munkáért kitüntetést kapott.

Zámbó Tiborról pedig megtudhatta az ünneplő közönség, hogy már fiatal pályakezdőként megismerte a hátrányos helyzetből fakadó nehézségeket, így korán elkezdte felzárkóztató, segítő munkáját. Ő honosította meg a Németh László Emléknapot Mezőszilason az általános iskolában. 2004-től iskolaigazgatóként próbálja enyhíteni a hátrányos helyzetű gyermekek helyzetét. Méltán választották meg többször is az Év Tanárának.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >