Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Online térbe költözik a Református Egyház
Online térbe költözik a Református Egyház Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2020. november 12.
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott kormányrendeletekben megfogalmazott kéréssel összhangban a Magyar Református Egyház Zsinatának elnöksége – a rájuk bízottak iránt érzett felelősségtől vezérelve és a járványügyi szakemberek véleményét szem előtt tartva – visszavonásig az alábbi kérésekkel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.

 

 

Kérik, hogy 2020. november 11-től a gyülekezetek szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést, ifjúsági alkalmat, baba-mama kört, presbiteri szövetségi és nőszövetségi alkalmakat, konferenciákat, továbbképzéseket, tanfolyamokat és egyéb csoportos foglalkozást, közösségi alkalmat. A konferenciatelepek nem fogadhatnak gyülekezeteket, vendégeket.

A tavaszi zsinat által szabályozott eljárásrendben az egyházi testületi üléseket (egyházmegyei és egyházkerületi közgyűlés, illetve tanács, zsinati tanács, zsinat) online térben rendezik, egyházközségi közgyűlés (lelkészválasztás stb. céljából) nem tartható. A tisztújítással összefüggő presbiteri gyűlések és választási bizottsági ülések a járványügyi rendelkezések betartásával tarthatók meg.

Kérik a gyülekezeteket, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint. A www.reformatus.hu honlapon és az egyéb egyházi médiafelületeiken is számos online áhítat és istentisztelet követhető. Ezekről folyamatosan tájékoztatást adnak.

Arra ösztönzik az egyház tagjait, hogy tartsanak otthoni könyörgéseket, családi áhítatokat és imádságokat, amelyhez a lelkészek ellátják őket segítő anyagokkal.

A már megbeszélt és megszervezett esküvőket, valamint a temetéseket a hatályba lépett állami rendelkezéseket betartva lehet megrendezni.

Kérik, hogy az egyházi testületek hivatalaiban és a lelkészi hivatalokban telefonügyeletet tartsanak, közzétéve a hivatal elérhetőségét, valamint a hivatali adminisztrációt online intézzék. A személyes érintkezéssel járó ügyintézést (például temetés megbeszélését) a biztonsági szabályok betartásával, egymástól másfél méteres távolságban, az orrot és szájat is eltakaró maszkban végezzék.

A Református Egyház arra kéri híveit, hogy imádkozzanak a járvány megszűnéséért, a betegekért, egészségügyi dolgozókért, felelős döntéshozókért.

A Székesfehérvári Református Egyházközség esetleges kiegészítő rendelkezéseiről és online tartalmairól a hívek a www.albaref.hu  oldalon tájékozódhatnak.

 

 
< Előző   Következő >