Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 75,6 millió forint megtakarítás a Fejérvíznél
75,6 millió forint megtakarítás a Fejérvíznél Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2020. november 23.
A parlament módosította a Közműadó törvényt: a változtatással a lakosság könnyebben tud rácsatlakozni a közműhálózatokra, illetve sávos rendszerűre változtatták a víziközmű-vezeték adózási struktúráját. Ez utóbbi kedvezően érinti a kisebb településeket, ahol fogyasztóarányosan hosszabbak a vezetékek. Így a közel nyolcvan településen szolgáltató Fejérvíz Zrt-nek ez 75,6 millió megtakarítást eredményez az ivóvíz esetében, ami a számítások alapján 2022-től további 55,5 millió, éves szinten összesen 131,1 millió forint megtakarítást jelenthet a szennyvízhez kapcsolódó adósáv kalkulált változásával együtt.

 

 

Törvénymódosítást fogadott el a parlament az építkezések bürokráciacsökkentésének a céljából, ezzel a lakosság könnyebben tud csatlakozni a közműhálózatokra. Eszerint többek között a tervek elfogadtatásában a szolgáltatónak kell jeleznie, ha nem ért egyet a csatlakozás módjával. A döntés értelmében megváltozott a víziközmű-vezeték adójának a struktúrája: az adósáv attól függ, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, és közösségi oldalán szólította meg a fehérváriakat a témával kapcsolatban: „(…) a parlament többségének szerdai döntése jobb helyzetbe hozza a – több mint nyolcvan önkormányzat tulajdonában álló – Fejérvíz Zrt-t, hiszen mintegy 75 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie így 2021-ben. Az adófizetés új struktúrája végre elismeri, hogy a vidéki településeken élők részére nyújtott szolgáltatás biztonsága is fontos és ennek működtetése természetszerűleg drágább, mint a nagyvároson belüli szolgáltatás. Sok még a teendőnk a víziközműszolgáltatás területén, de ez egy fontos első lépés. Ezúton is köszönöm a Fejérvíz dolgozóinak a megértést, az elkötelezett és magas színvonalú munkát, ennek az alapvető közszolgáltatásnak a biztosítását.”

A Közműadó törvény módosítása pozitív változásokat jelent a Fejérvíz Zrt. esetében, fogalmaz Laczi Péter, a Zrt. vezérigazgatója. A jelenlegi, éves 438,6 millió Forint értékű közművezeték adó a törvény változás hatására a jövő évben 75,6 millió forinttal mérsékli a befizetendő adó mértékét az ivóvízszolgáltatás terén. A 2022. évtől a szennyvízelvezetés vonatkozásában változások lépnek életbe: három új települést csatlakoztatnak a csatornaszolgáltatás rendszerébe, ezzel a vállalat egésze egy kedvezőbb adósávba kerülhet, ami további 55,5 millió forint vezetékadó-csökkenést jelent.

A jogszabályváltozás előtt azok a vízművek, amelyek sűrűn lakott településen üzemeltettek, fajlagosan jobban jártak, hiszen ha az értékesített szolgáltatást a vezetékhosszra vetítjük, akkor egy társházas környezet kedvezőbb eredményt mutatott, mint egy ritkbban lakott, falusias jellegű vidék. A Fejérvíz Zrt-re a fenti változások pozitívan hatnak, ezzel mérséklődik a 2013. évben befagyasztott közüzemi díjak okozta veszteség.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >