Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Idén nem lesz éjféli mise
Idén nem lesz éjféli mise Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2020. december 22.
Az aktuális járványügyi helyzetet figyelembe véve a Székesfehérvári Egyházmegye arról döntött, hogy nem tartanak hagyományos éjféli misét a város templomaiban. A karácsonyi időszakra kialakított rendről Spányi Antal megyéspüspök adott tájékoztatást. Az Egyházmegye honlapján már az is olvasható, hogy december 25-én délelőtt fél 11-kor a megyés püspök tartja a karácsonynapi ünnepi szentmisét a Szent Imre-templomban. A kiadott nyilatkozat az alábbiakban olvasható:

 

 

Az aktuális járványügyi helyzetet és a Kormány tegnapi döntését figyelembe véve a Székesfehérvári Egyházmegye azt a döntést hozta, hogy Székesfehérváron nem tartanak hagyományos karácsonyi éjféli misét.” – írja közleményében az egyházmegye, hiszen a tapasztalatok alapján olyan nagyszámú hívő ember jelenne meg templomainkban, ami lehetetlenné tenné a járványügyi szabályok betartását, és fokozottan növelné a fertőzés veszélyét.

December 24-én templomainkban Vigília (előesti) szentmisét tartunk, december 25-én és az azt követő napokban pedig ünnepi miserend szerint történik a szentmisék bemutatása. Ez lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy a megfelelő biztonsági szabályok betartásával részt tudjon venni „karácsonyi” szentmisén.

Fokozottan felhívjuk a kérjük, hogy mindazok, akik betegnek érzik magukat, valamilyen betegségre utaló tüneteket mutatnak (láz, köhögés stb.) ne jöjjenek a szentmisékre! Azoknak pedig, akik idős koruk, krónikus betegségük vagy egyéb okok miatt egészségüket veszélyeztetve látják a templomi szertartásokon, felmentést adunk a szentmisén való személyes részvétel alól. Kérjük önöket, hogy a nagyszámban megtalálható online közvetítéseken keresztül lélekben, imádságban kapcsolódjanak be a karácsony megünneplésébe.

A székesfehérvári egyházmegye valamennyi plébániája számára – a fenti szempontokat figyelembe véve – megfontolásra ajánljuk a székvárosban hozott döntésünk követését.

 

                                                                                         Spányi Antal

                                                                                székesfehérvári püspök”

 

A Székesfehérvári Egyházmegye honlapján már az is olvasható, hogy a december 25-i karácsonynapi ünnepi szentmise hagyományosan délelőtt 10.30 órakor kezdődik és Spányi Antal megyés püspök tartja a Szent Imre-templomban.

 

 
< Előző   Következő >