Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Mikor és hogyan állhat helyre a rend a magyar munkavállalók szerint?
Mikor és hogyan állhat helyre a rend a magyar munkavállalók szerint? Nyomtatás E-mail
Írta: HRICZKÓ-RIMAI TÍMEA   
2021. január 07.
Egy olyan év után, mint 2020, mindenki szeretne abban bízni, hogy 2021 már egy nyugodtabb, egészségügyi vészhelyzettől kevésbé sújtott év lehet. A magyar munkavállalók 2021 évi reményeire is az általános optimizmus jellemző: hisznek abban, hogy rendeződnek a dolgok, annak kapcsán azonban jelentően eltér a véleményük, hogy ez hogyan és mikor fog megtörténni – derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív kutatásából.

 

 

Magyarország piacvezető állásportáljaként a Profession.hu rendszeresen vizsgálja a hazai munkaerőpiac állapotát, a munkavállalók és álláskeresők véleményét az adott időszak legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban. Annak az évnek a végén, melyre a korábbi életünket gyökeresen felforgató koronavírus-járvány kitörése miatt emlékezünk majd, nem kerülhetett más az állásportál kutatásának fókuszába, mint a hazai dolgozók és munkát keresők jövővel kapcsolatos várakozásai. Lássuk a részleteket! 

 

2021-re helyreállhat a rend a munkahelyeken 

 

Az emberek többségét foglalkoztató kérdés: vajon mikor állhat helyre a rend az életünkben? Minden negyedik hazai munkavállaló szerint ez csak nagyon sokára fog bekövetkezni, ám 11 százalékuk ennél jóval bizakodóbb: szerintük jövő tavaszra már hasonló lehet az élet a munkahelyeken, mint a koronavírus előtt. A válaszadók ötöde inkább nyárra várja a helyzet rendeződését, 12 százalékuk inkább az őszi hónapokban bízik. 9 százalékuk szerint pedig még egy teljes év kell ahhoz, hogy minden a régi – vagy legalábbis ahhoz hasonló – lehessen. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka áll igazán pesszimistán áll a kérdéshez, szerintük sosem lesz már olyan, mint volt. 

 

A kutatásban a hazai dolgozók munkahelyük kilátásairól is véleményt formáltak: közel felük azt mondta, hogy a helyzet a koronavírus-járvány hatásai miatt nagy mértékben romlani fog még 2021-ben is, 36 százalékuk szerint azonban nem várható további változás. Kevesen, de voltak olyanok is, akik szerint javítja munkahelyük kilátásait a járványhelyzet: ők a megkérdezettek 5 százalékát tették ki. 13 százalékuk pedig még nem tudta eldönteni, mit várjon ilyen szempontból a jövő évtől. 

 

 

Önállóbb és rugalmasabb munkavégzés 

 

A gyakorlati változásokkal kapcsolatban minden második válaszoló azt jósolta, még nem történik érdemi változás a munkavégzésben 2021-ben. Akik szerint viszont igen, azok úgy vélik, 2021-ben jellemző lesz az önállóbb és rugalmasabb munkavégzés, de kisebb irodába költözhet a munkahelyük, és alacsonyabbak lehetnek a fizetések és az egyéb dolgozói juttatások is. 

A koronavírus járvány 2021-es fizetésekre gyakorolt hatásával kapcsolatban a hazai munkavállalók 6 százaléka növekedésben bízik, 37 százalékuk csökkenést, 44 százalékuk stagnálást vár. Az egyéb juttatások a dolgozók 38 százaléka szerint nem változnak majd, míg 5 százalékuk úgy gondolja, hogy növekedni, 40 százalékuk pedig, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenni fognak. 

 

 

Álláskeresés pandémia idején 

 

 

A jelenleg állást keresők 17 százaléka szerint a járványhelyzet nem befolyásolta helyzetüket, 3 százalékuk egyenesen úgy érezte, javított lehetőségein a pandémia. Utóbbit főként az alkalmi munkákat keresők tapasztalták így. A munkát keresők 69 százaléka azonban elégedetlen helyzetével: ők úgy érzik, a járványhelyzet kifejezetten rontott kilátásaikon, míg további 12 százalékuk bizonytalan volt ebben a kérdésben.  

 

„2020 tavaszán az álláshirdetések száma valóban drasztikus csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez a tendencia azonban gyorsan változott, és a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is. A csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, nyár végére a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 30 százalék körül alakult, az álláspiac helyzete azóta is folyamatosan stabilizálódik” – mutat rá a reménykeltő tendenciára Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >