Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Augusztusi visszapillantó
Augusztusi visszapillantó Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. január 12.
Rendhagyó keretek között, csendesebben, de méltó módon ünnepelt idén a város augusztusban a Szent István királyhoz kapcsolódó rendezvénysorozat programjain. A nyár utolsó hónapjában több tárlat is várta a látogatókat a Pelikán Galériában, az Öreghegyen és a Táncház előtt is, és felavatták Áron Nagy Lajos emlékművét. A nagy bejelentések között szerepelt az Árpád-ház Program folytatása 2,2 milliárd forint értékben, óvodaudvar-felújítási programot kezdeményezett az Önkormányzat, és pályázatot nyújtottak be a Móri út felújítására. Sokak örömére kinyitott az uszoda, és befejeződtek a munkálatok a Balatoni úti felüljárónál.

 

 

Szent István ünnepének a hónapja kiemelkedő helyet foglal el a székesfehérváriak életében. A 2020-as évben a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt létszámkorlátok miatt a Székesfehérvári Királyi Napok nagy rendezvényei ugyan nem valósultak meg, de méltó módon ünnepelt a város. Augusztus 14-én, pénteken az egyházmegye fogadalmi ünnepével, majd a körmenettel kezdődött el a rendezvénysorozat. „Lássuk meg a lehetőséget egy bensőségesebb, csendesebb, de hitben és lelki tartalomban talán erősebb ünnep lehetőségére. A kevésbé fontos és az igazán fontos elválasztásának képességére.” – fogalmazta meg dr. Cser-Palkovics András polgármester. Szombaton megnyitották az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, majd a Városházán bemutatták dr. Demeter Zsófia történész legújabb várostörténeti könyvét a Székesfehérvár anno… sorozatban. Az első hétvégén családi pikniknek adott helyet a Zichy liget: vidám népi táncházzal kezdődött a program, azután hangszerbemutatót rendeztek, és az árnyas fák alatt megannyi érdekes, kreatív játék, kézműves foglalkozás várta a gyerekeket.

Hagyományos keretek között, a Bory-várban adták át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula ösztöndíjakat, a Deák Dénes Díjat Kovács György címzetes igazgató vehette át, Székesfehérvár legrangosabb civil elismerésével, a Szent István-díjjal Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvost tüntették ki. Idén Művészkorzóra, borlovagavatásra, kenyér- és borszentelésre gyűlhettek össze az öreghegyiek Szent István ünnepének előestéjén. Augusztus 20-án a Szent Imre-templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődtek az ünnepi programok. A Belvárosban a történelmi óriásbábok, Árpád-házi ágbogozó, középkori élő sakk és lovagitorna várta a családokat. A Szent István-napi ünnepi közgyűlésen átadták Székesfehérvár városának kitüntetéseit: a járvány elleni védekezésben részt vevő és példamutató helytállást tanúsító személyeknek és szervezeteknek.

A kétszeres Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Áron Nagy Lajos emlékművét civil kezdeményezésre állították, a köztéri alkotást augusztus 21-én avatták fel. Ugyanezen a napon kezdődött a Koronázási Ünnepi Játékok. Az ünnepkör végén lV. (Kun) László király uralkodását idézte meg a Koronázási Szertartásjáték az Aranybulla Emlékműnél, Sarádi Zsolt főszereplésével. A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ adott otthont az Alba Regia Fesztnek, a jazz zene kedvelői a szabadtéri színpadon hallhatták és nézhették a neves magyar előadókat, ezzel zárultak a zenei és színpadi rendezvények.

A nyár utolsó hónapja bővelkedett kiállításokban is: a 70. születésnapját ünneplő Miklós János keramikusművész munkáinak a Pelikán Galéria adott helyet, A jövő régészeti leletei című tárlatban. A 90 éve született Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékére a Táncház előtt nyílt fotókiállítás. Augusztus végén avatták a megújult Árpikép Galériát, ahol a látogatókat Kovács Árpád festőművész jellegzetes, fehérvári tematikájú képei fogadják. A Karantén After a Székesfehérvári Művészek Társaságának a csoportos tárlata volt az Öreghegyi Közösségi Házban: 28 alkotó a karantén időszakában készített vagy ahhoz kapcsolódó műveivel foglalta össze, fogalmazta meg gondolatait és érzéseit a járványhelyzetről – megannyi műfajban, megannyi aspektusból. A hónap utolsó múzeumi programja volt a Réber100!:  a Hetedhét Játékmúzeumban interaktív esti mesével, tárlatvezetéssel, filmvetítéssel emlékeztek Réber László grafikusművészre.

Zárt kapuk mögött zajlott a tizedik Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a Bregyóban, a legjobb teljesítményt nyújtó magyar versenyzők Kozák Luca és Halász Bence voltak. Az augusztus ARAK-győzelmeket és érmeket hozott az U20-as és U23-as OB-n: Takács Boglárka, Endrész Klaudia, Mátó Sára, Brandl Lilla és Thardi-Veress Vajk állhattak dobogóra.

A hónap legelső bejelentése a nyár egyik leginkább várt mondta volt: augusztus 1-jén a közösségi oldalán adta hírül dr. Cser-Palkovics András polgármester, hogy kinyit a városi uszoda. A bejelentések sorában a legjelentősebbek között szerepelt, hogy 2,2 milliárd forintból folytatódik az Árpád-ház Program: befejeződik a volt Köztársaság Mozi Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközponttá alakítása, és megvalósulhat az Aranybulla-emlékmű és környezete helyreállítása. Óvodaudvar-felújítási programot indított az Önkormányzat egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően: közel 186 millió forint értékben mintegy 900 gyermeket érintő projekt kezdődött el.  A tervezett határidő előtt elkészült a Balatoni úti felüljáró; illetve a Móri út felújítására nyújtott be pályázatot a város. A hónap végére pedig elkészült a hármas összefogásban megvalósult kémiaterem-felújítás a Teleki Blanka Gimnáziumban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >