Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A szenvedélybetegség kiteljesedése megelőzhető Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. január 14.
Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

 

 

„Sok kérdőjellel indult számunkra 2020-ban a koronavírusos időszak, ám mi maximális intenzitással működtünk az elmúlt hónapokban is. Az Egészségdokkot nem kellett bezárnunk, nem váltottunk át online formára, hanem a biztonsági előírásokat betartva az első és a második hullámban fogadtuk az ellátottakat, folyamatosan biztosítottuk és biztosítjuk ma is az ellátást. Igyekeztünk minden olyan lehetőséggel élni, ami ésszerű és biztonságos, mind a kliensek, mind pedig a kollégák számára. Kollégáim egyénenként és összességében a szervezetünk, a munkaközösségünk is fejlődött 2020-ban.”- fogalmazott Gönczi Gábor.


Hogyan változott, miként bővült az ellátási paletta 2020-ban?


A széles palettának köszönhetően nálunk folyamatosan növekszik az ellátottak száma, és ez jellemezte a tavalyi évet is. Elérhető több pszichiáter, pszichológus, van családterápia, szenvedélybetegeknek alacsony szintű, közösségi és nappali ellátás, 29 főre van támogatott lakhatásunk. A felnőtt addiktológia mellett működik a gyermekaddiktológia is, ez utóbbi az országban elsőként Székesfehérváron indult el NEAK (korábban OEP) finanszírozással, és jelenleg is csak néhány helyen érhető el. Új ellátási formaként tagozódik be a tízfős tinédzserrehabilitáció, ami duál-diagnózisos klienseket is fogad.

Kiknek és hogyan tud segíteni ez az új ellátási forma?


Ha azt vesszük alapul, hogy valaki 6-8-10 éve szenvedélybeteg, világosan tudható, hogy a folyamat pubertáskorban kezdődött, és jó eséllyel megelőzhető lett volna.  Eddig azonban nem volt ilyen megelőző ellátás, így, ha valaki tinédzserként elkezdte a szerhasználatot, csak évek múlva jutott el szakemberhez, ekkorra azonban a tünetei már olyan erősen jelentkeztek, ami társadalmi és családi szinten is ’kivágta a biztosítékot’. Tudjuk azonban, hogy ennek vannak előzményei: különféle pszichiátriai, mentális betegségek, szorongás, kezdeti szerhasználat formájában. Azok a fiatalok, akik nem tudják kimutatni az érzelmeiket, vagy különböző traumákból adódóan sérültek, érzelemszabályozási, indulatkezelési zavaraik vannak, gyakran „öngyógyítanak” különféle szerekkel, és kezelés hiányában szenvedélybetegek lesznek. Például az alkohollal, depresszióval küzdők esetében is tudható, hogy ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem évekkel a tünetek előtt, sok esetben már kamaszkorban elkezdődik. Ha a betegség kezeletlen marad, akkor kiteljesedik, és mire az érintett szenvedélybeteg ellátásba kerül, akár 6-8- év is eltelhet. Ezt megelőzendően szükség van arra, hogy a tinédzserek hamarabb kapjanak segítséget, és nem kell megvárnunk, hogy a szenvedélybetegség kialakuljon. Mi már akkor tudunk segíteni, amikor a fiatal elkezdi a problémás szerhasználatot, jelzésszinten alkohollal, kábítószerekkel oldja a problémáit.

Növelte-e a koronavírus-járvány okozta elzártság, mentális bezártság az ellátottak számát?


Teljes mértékben ki merem mondani, hogy igen. A szenvedélybetegségre hajlamos emberek nagyon érzékenyek szociálisan és mentálisan. Azoknál, akik ezen az úton lépegettek eddig, és kapnak egy negatív behatást, például elvesztik a munkahelyüket, vagy eddig ismeretlen problémával kell szembenézniük, nagyon gyakran megnövekszik az alkohol- vagy kábítószerfogyasztás. Akik küzdenek a betegséggel, ilyen esetben gyakran visszaesnek, romlik az állapotuk. A szorongással küzdőket nagyon megviseli, ha a járvány miatt nem mehetnek oda, ahova akarnak, vagy bármilyen módon korlátozzák őket. Nyilván felerősödnek a családon belüli problémák is. Normál helyzetben a hétköznapok elviszik a gondok „élét”, hiszen mindenki dolgozik, elmegy otthonról, és kevesebb a személyes érintkezés. Ha hosszú ideig tart az összezártság, akkor a probléma jobban, erősebben, tartósabban jelentkezik a családban.

Melyek a fő fejlődési irányvonalak 2021-ben az Egészségdokk számára?


Profiltisztításba vágtunk. Háromféle pszichiátriai ellátásunk van, melyeket egy kicsit átalakítottunk, hogy ne keveredjenek a szenvedélybeteg-ellátással. A legfőbb feladatunk továbbra is a gyermekaddiktológia, melynek zászlóvivői szeretnénk maradni. A duál-diagnózisos tinédzserrehabilitáció Székesfehérváron történő elindítása is egyedülálló lesz az országban. Szeretjük az új kihívásokat! Valljuk, hogy nem kell megvárnunk, amíg valaki évek alatt súlyos szenvedélybeteg lesz, mert meg lehet előzni a gondokat már kamaszkorban, hogy ne okozzanak sérülést sem az egyénben, sem a családjában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >