Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Világbajnokságtól a nutellás palacsintáig
Világbajnokságtól a nutellás palacsintáig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 15.
Dévay Márk Ausztráliában kezdte a tavalyi versenyszezont, ám a következő világkupa futam Új-Zélandon már elmaradt a vírushelyzet miatt. A felkészülést itthon sem hagyta abba, s miután bezárták a székesfehérvári uszodát, a Velencei-tóban szelte a habokat – neoprén ruhában, hogy az OB és a VB ne érje felkészületlenül…

 

 

Dévay Márk 4-5 éves lehetett, amikor aktívabban úszni kezdett. Édesapja úszó edző volt, így talán természetes is, hogy ebben a sportágban próbálta ki magát először.

 

Aztán, amikor a 2004-es Olimpiát nézte a televízióban, nagyon megtetszett neki a távolugrás. Ettől fogva - az úszás mellett - hetente kétszer eljárt atlétika edzésekre. Hamarosan kiderült, hogy inkább a hosszútáv futás illik testalkatához és képességeihez. Ekkor már egy-két aquatlonon is elindult. 2006-ban kipróbálta a triatlont, ami annyira a szívébe lopta magát, hogy eldöntötte, ezzel szeretne foglalkozni a jövőben!

 

lausanni Grand Final - a kép a világbajnoki sorozat utolsó állomásán készült. Ez volt az első Grand Final , amin Márk elindult (Fotó: Petko Beier/ITU Média)

Nagyon tetszett, hogy a triatlon nem csak egyetlen sportot foglal magába, hanem hármat is! Rendkívül izgalmasnak tartottam már az első triatlonon, hogy közvetlenül egymás után több mozgásforma dolgoztatta meg a testemet. Így sokkal keményebb volt mindegyik szám – és jól is ment a verseny! 2007-ben Országos Diákolimpiát is nyertem.” – mesélt a kezdetekről.

 

Öccse, Dévay Zsombor is hasonlóan kezdte sportolói pályafutását, bár neki kisebb korában is triatlon-specifikus edzései voltak – köszönhetően annak, hogy bátyja egyre jobban belemerült a triatlonba.

 

 Márk a tokiói tesztverseny előtt a magyar csapatot támogató Tochigi prefektúrában edzett egy hetet. A fotó azt a pillanatot örökítette meg, amikor fogadták a csapatot. Márk bal oldalán édesapja látható, aki egyben az edzője is. Fia nagyon örült annak, hogy ő is ki tudott menni vele Japánba (Fotó: Tochigi)

Szerintem jó edzőpartnerek vagyunk, sokmindenben segítjük egymást.” – árulta el Márk – „A versenyeken is próbáljuk támogatni a másikat, de ezt eddig még csak hazai versenyen tudtuk megvalósítani, mert nemzetköziben nem igazán indultunk még együtt. Ennek oka az volt, hogy Zsombor tavaly lépett U23-as kategóriába, én pedig ugyanekkor léptem onnan Elitbe. Hamarosan nemzetközi versenyeken is fogunk együtt indulni, amit nagyon várunk mindketten.”

 

A fehérvári fiatalember triatlonban U23-as Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, aquatlonban U23-as Európa-bajnoknak, felnőttben pedig ezüstérmesnek. A felnőtt triatlon Európa Bajnokságon 7. lett 2018-ban (még U23-as versenyzőként) és ugyanebben az évben megnyerte a felnőtt Európa ranglistát. Ráadásul az év versenyzőjének is jelölte az Európai Szövetség.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/12/vilagbajnoksagtol-a-nutellas-palacsintaig-igy-edz-a-fehervari-devay-mark-triatlonista/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >