Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Novemberi visszapillantó
Novemberi visszapillantó Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. január 18.
A november egyik legfontosabb napja 11-e volt: ezen a szerdai napon kezdődtek a koronavírus-járványhoz kapcsolódó újabb szigorú korlátozások. A hónap hagyományos megemlékezésekkel kezdődött, és az első tíz napba még belefért a Téli tárlat megnyitója, egy szakértői közoktatási konferencia székesfehérvári digitális jógyakorlatokkal, a Tóth György emlékérem átadása a könyvtárban és a dr. Glósz Ervin atya tiszteletére bemutatott emlékmise. Ezután zártkapusak lettek a sportrendezvények, bezártak az éttermek, csak rendelésre lehet könyveket kölcsönözni, és az online térbe költözött minden rendezvény: az intézmények programjai, az adventi vásár és a város gyertyagyújtásai is.

 

 

Emlékezésekkel kezdődött a hónap: november elsején, mindenszentek napján hagyományos ökumenikus megemlékezést tartottak a Béla úti temetőben, a résztvevők mécseseket gyújtottak az elhunytakért. November 3-án pedig a Nagy Háború hős, magyar katonáira emlékeztek néma koszorúzással a Fekvő katona-emlékműnél. A nemzeti gyász emléknapján az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján hagyományosan az Országalmánál tartottak csendes mécsesgyújtást.

A november a koronavírus-járvány második hullámának a következményei, az ezzel kapcsolatos intézkedések, az újabb szigorítások jegyében telt. Ezt a gyors, fordulatokkal teli folyamatot mutatja, hogy az Alba Fehérvár a hónap elején az első mérkőzése előtt hirdette a szezonbérletet, de alig négy nappal később megváltozott mérkőzésrendezésről adtak hírt, majd pedig Covid19-es fertőzés miatt elmaradó összecsapásról a Kecskemét ellen.

November 8-án, vasárnap még megrendezhették Pákozdon a 11. KEMPP Évadzárót és a Felderítők Napját, másnap azonban szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, amelyek szerdától léptek életbe. November 11-én, szerdától zárva tart a Vörösmarty Színház, a Szent István Király Múzeum, a Barátság mozi, a Csitáry G. Emil Uszoda és a Köfém Uszoda, valamint zártkapusak a sportrendezvények. Még aznap jött a hír az első óvodáról, amit napokra bezártak pozitív Covid-tesztek miatt. „Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban! 2021-ben is csak ezzel a drasztikusan kevesebb bevételi szinttel számolhatunk!” – erről tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

November 11-e előtt azonban több rendezvényre is lehetőség volt a városban. „Mit hoz a jövő? Tanítás–tanulás másképp" címmel rendezték meg még november elején a XXII. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciát: a fórum résztvevőinek – mint székesfehérvári jógyakorlatról – a város első okostanterméről és a pedagógiai módszerről dr. Lórodiné Lajkó Ágnes, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola igazgatója tartott előadást, a délutáni kerekasztal-beszélgetésen dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig az ipar, a város és az oktatás együttműködéséről, valamint a felnőttképzésben is szerepet vállaló Alba Innovár Digitális Élményközpontról beszélt.

A kollégák ajánlása és szavazatai alapján Laky Éva könyvtáros kapta a Tóth György emlékérmet a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. A kiváló szakember a negyvenedik évét kezdte a könyvtárban, ő „a feldolgozó munka alappillére”, hangzott el a laudációban. A Könyvtári Szolgáltatási Rendszerben dolgozók díjazottja Süle Zsuzsanna lett. November 6-án szentmisén emlékeztek dr. Glósz Ervin atyára halálának 10. évfordulóján az öreghegyi plébánián, majd a szertartást követően mutatták be az „Öreghegyi szőlőtő - In memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet. Az ünnepi szentmisét Dékány Árpád Sixtus atya, ciszterci szerzetes tartotta. Projektnyitó rendezvényt tartottak a Vasvári Gimnáziumban: az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködésével a Környezeti fenntarthatóság program keretében kapott 25 ezer dollár értékű támogatást többek között ivókút és meteorológiai állomás létrehozására. November elején még megnyílhatott a Téli tárlat a Pelikán Galériában: húsz fehérvári képző-, ipar- és fotóművész mutatkozott be alkotásaival, amiket még egy ideig csak az online térben nézhet meg a művészetkedvelő közönség.

Novemberben az online térbe költöztek az intézmények előadásai, programjai, a szolgáltatói ügyintézések, és újraindította a kölcsönzött könyvek házhoz szállítását, illetve a rendeléssel történő kölcsönzést a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Online folytatódtak az intézményi emelt szintű tanfolyamok, és különleges volt a Katalin-nap is, hiszen a járványügyi szabályok miatt elmaradt a hagyományos délutáni ünnepség Kati néni szobránál, de a szobor körül álló, színpompás virágokból minden Katalin és arra járó hölgy vihetett magával egy-egy szálat. A hónap végén pedig a közösségi térbe költözött az adventi vásár: kézművesek, kistermelők, szárnyaikat próbálgató vállalkozók és a vásárlók folyamatosan bővülő köre alkotta, alkotja azóta is a #vegyélfejért.

Közeledve az év végéhez elindultak a karácsonyhoz kapcsolódó adománygyűjtések a városban, kifejezve, hogy a közösségi összefogásra különösen nagy szükség van 2020-ban. A Szent István Király Múzeum Múzeumi Mancsok csapata az Értékmentőkkel és a Museum Caféval összefogva adománygyűjtést szervezett a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület javára, karácsonyi adományokat gyűjtött a Gárdonyi Géza Művelődési Ház az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal együttműködve, ajándékgyűjtő akciót hirdetett a Karitász, az ICSKE és a Székesfehérvári Szociális Alapítvány, a nagyáruházakban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, és dobozolásra hívott a Baptista Szeretetszolgálat.

Ünnepi díszbe, fényekbe öltözött a város az első adventi hétvégére, de a hagyományos programok online valósultak meg. November 29-én, vasárnap rendhagyó módon lobbant fel az első gyertya lángja a város adventi koszorúján: a Városháza Díszterme ad otthont a gyertyagyújtásnak, amit Székesfehérvár közössége a város honlapján és a Fehérvár Televízió élő adásában követhetett végig. „Egy közösség életében az advent mindig az egyik legszebb időszak. Idén sem lesz ez másként, függetlenül attól, hogy bizonyos hagyományainkat máshogy élhetjük meg, mint ahogy azt egyébként megszoktuk. Nem felejthetjük el, hogy ez az időszak a várakozás, a felkészülés ideje.” – fogalmazta meg a polgármester.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >