Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow -Én vagyok a kötőszövet-
-Én vagyok a kötőszövet- Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 31.

ImageAz évad utolsó Tolcsvay Klubját tartották tegnap este a Vörösmarty Teremben. A helyszínt most is kávéházi hangulatú berendezésekkel tették barátságossá, s Tolcsvay Béla énekmondó úgy énekelt és zenélt e környezetben, mintha családtagjait szórakoztatná egy késő nyári délután, a gyümölcsfák árnyéka alatt.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Tolcsvay Béla zeneszerző-szövegíró-előadóművész már hat éves korában csellózni tanult. 1961-től énekel, mint „gitáros énekes”, s 1967-ben megalapította testvérével, Lászlóval és Balázs Gábor bőgőssel a Tolcsvay-Tiro-t. Egy évre rá megnyerték a „Ki Mit Tud”-ot, amely különleges zenei hangzásuknak is köszönhető volt. A népzenei elemeket úgy használták fel és fejlesztették tovább, ahogyan azt addig senki más. 1970 óta Tolcsvayék és a Tiro néven lépnek fel, s muzsikálnak töretlenül.

Tolcsvay Béla 1973-ban megrendezte Az Első Magyar Popfesztivál Miskolcon, s több Klub létrejötte is hozzá kötődik: 1968-ban megalapította a Budapesti Bem Rakparton a Folk-Beat Klubot, 1972-ben a budapesti Kek-Klubot, 1981-ben a Pománzi-Tolcsvay Tanyát, 1994-ben Hunyadi Klubot, 1998-ban a Thököly Klubot, 2006-ban pedig a Kassai Téri Tolcsvay Klubot. Ezekhez csatlakozott 2007-ben a Gárdonyi és a Székesfehérvári Tolcsvay Klub, valamint 2008-ban a Tatai Tolcsvay Klub.

Tolcsvay Béla műsoraival sorra járja e klubokat – és persze a világot is -, ahol főként saját dalszövegeit adja elő saját zenei világába építve. Estjeire sokszor meghívja barátait fellépő-művészként, hogy színesítsék a programot. Tegnap például Kiss Dénes költő kísérte el Székesfehérvárra, aki a magyar költészet kapcsán felmerülő kényes kérdésekre próbált meg választ adni.

„Nagyon széles az a spektrum, amit a hallgatóságnak felvonultatunk.” – mondta Tolcsvay Béla koncertje előtt – „Az alap viszont állandó: a magyar kultúrával találkozhat klubjainkban a látogató, s én vagyok benne a kötőszövet, valamint a Tolcsvay név.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >