Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása
Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. január 18.
Hamarosan elkezdődik Székesfehérváron a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű korszerűsítése, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A fejlesztés után hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátást helyeznek el az épületben, ez utóbbiak egy részét a Kégl György utcából költöztetik át. A munkálatok idejére a pácienseket a Mészöly Géza utcai rendelőben látják el az orvosok, illetve a költöztetés miatt január utolsó hetében is módosítás várható a rendelésekben – hangzott el a felújítást bejelentő sajtótájékoztatón.

 

 

A Szekfű Gyula utca 9. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épület 1975 óta működik orvosi rendelőként. Jelenleg az alapellátáshoz tartozó háziorvosi és fogorvosi rendelések vannak itt, a fogszabályozási szakellátást tavaly novemberben költöztették át innen a Verseci utcába, a felújított Köfém rendelőbe. Az épület működése kapcsán felmerült problémákat eddig csak részleges javítással tudták megoldani, a fűtés- és villamoshálózat, a nyílászárók elavultak, akadálymentes lift és vizesblokk pedig nincs az épületben. Mindez szükségessé tette a teljes körű felújítást, az energetikai korszerűsítést és az átalakítást a minél optimálisabb helykihasználás érdekében.

A korszerűsítésre és az akadálymentesítésre az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-6.6.1-16 kódszámú nyertes pályázat adta meg a lehetőséget Székesfehérvár Önkormányzata számára. A csaknem 538 millió forint értékű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott beruházás keretében kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelés kerül a homlokzatra, felújítják az elektromos hálózatot, a fűtésrendszert és a tetőt is szükség szerint. Kialakítanak egy akadálymentes vizesblokkot, és egy liftet is terveznek az épületbe. Emellett sor kerül új orvosi eszközök, bútorok, valamint informatikai eszközök beszerzésére is. A projekt befejezésének céldátuma 2022. április 30.

„Nagyon sokan és nagyon régóta várták már azt a projektet, amiről most beszámolhatunk. Nem csak elvben tudjuk bejelenteni a felújítást, és azt, hogy készülnek a tervek, hanem elmondhatjuk, hogy ezen már túlvagyunk. Nem csak a forrás áll rendelkezésre, de a közbeszerzési eljárás lebonyolítása is megtörtént, és napokon belül elkezdődik a költözés, a kivitelezés. 2022 tavaszára teljes egészében megújul a Szekfű rendelőintézet. A következő egy évben kényelmetlenséget okozhat, hogy a betegek nem oda mennek orvoshoz, ahol megszokták, de a végeredmény mindenkit kárpótolni fog.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető megköszönte az épületben dolgozó orvosok és az ellátottak türelmét, továbbá a Polgármesteri Hivatal azon kollégáinak a munkáját, akik részt vettek a projekt előkészítésében. Hangsúlyozottan köszönetét fejezte ki a Verseci utcai rendelőbe átköltöztetett fogszabályozási szakrendelés dolgozóinak, akiknek együttműködése nélkül a Szekfű rendelő felújítása nem valósulhatott volna meg.

Jelenleg két fogorvosi és hat háziorvosi alapellátó rendelés működik a Szekfű Gyula utcában, az ő költöztetésük január utolsó hetében fog lezajlani. Emiatt a háziorvosok január 29-én, pénteken már nem rendelnek, helyettesítik őket, február 1-jétől pedig már a Mészöly utcai rendelőben kezdik meg az átmeneti szolgálatukat. A fogorvosok január utolsó hetében már nem fogadnak betegeket a Szekfű rendelőben, az ő helyettesítésükről is gondoskodtak. Az építkezés február közepén fog elkezdődni – emelte ki Mészáros Attila alpolgármester.

A fejlesztés után 7 felnőtt háziorvosi és 8 fogorvosi alapellátást helyeznek el a Szekfű Gyulai utcai rendelőben
, ez a háziorvosok esetében több mint 15 ezer, a fogorvosoknál pedig 45 ezer ellátottat jelent. A Kégl György utca 3. szám alatti épületből is ide költöznek át a fogorvosok. (A kiváltott, önkormányzati tulajdonú ingatlant nem adják el, hanem egyéb önkormányzati célra hasznosítják majd.) A Szekfű Gyula utcai rendelő tervezése megtörtént, így a kiviteli és engedélyezési tervdokumentáció, valamint jogerős építési engedély rendelkezésre áll.

A Szekfű rendelő kiürítése folyamatosan történik januárban, de a betegellátás zavartalanul halad ez idő alatt is. A felújítás idejére, 2021. február 1-jétől a rendelések átmenetileg a Mészöly Géza utcai rendelőben lesznek, az orvosokat a megszokott rendelési időkben és telefonszámokon lehet majd elérni, a vezetékes telefonszámok áthelyezésében lehet egy-két nap csúszás. A költöztetés miatt január utolsó hetében változik a rendelés.


JANUÁR 29-ÉN DÉLELŐTT AZ ALÁBBI VÁLTOZÁSOK ÉRVÉNYESEK A HÁZIORVOSOK TEKINTETÉBEN:
- Dr. Incze Juditot (Szekfű Gyula utcai rendelő) Dr. Tüttő Csilla helyettesíti a Fiskális utcai rendelőben.
- Dr. Hanti Péter és Dr. Kovács Tibor (Szekfű Gyula utcai rendelő) betegeit sürgős esetben a Mészöly rendelőben Dr. Farkas Zoltán és Dr. Kovács Gábor háziorvosok várják.

JANUÁR 29-ÉN DÉLUTÁN AZ ALÁBBI VÁLTOZÁSOK ÉRVÉNYESEK A HÁZIORVOSOK TEKINTETÉBEN
:
- 13 órától 15.30-ig Dr. Hegyi Klárát, Dr. Szabó-Marián Gábort és Dr. Balázs Sándort (Szekfű Gyula utcai rendelő) sürgős esetben a Mészöly rendelőben Dr. Horváth Márta és Dr. Kertész Éva háziorvosok helyettesítik.

JANUÁR 25-TŐL 29-IG AZ ALÁBBI VÁLTOZÁSOK ÉRVÉNYESEK A FOGORVOSOK ESETÉBEN:
- Ez idő alatt a Szekfű Gyulai utcai fogorvosok nem tudnak rendelni, mivel a fogászati gép költöztetése több időt vesz igénybe.
- Dr. Bruzsa Juditot január 25-től 28-ig Dr. Harza Enikő, 29-én pedig Dr. Tordai Gábor fogorvosok helyettesítik. Bomhér Zsuzsát január 25-től 29-ig Dr. Tordai Gábor helyettesíti.

A Szekfű utcában rendelő Dr. Szabó Marián Gábor háziorvos kollégái nevében köszönetét fejezte ki azért, hogy a székesfehérvári alapellátó rendelők felújításának projektjében ők is sorra kerültek. Hozzátette, igyekeznek zökkenőmentesen biztosítani a betegellátást az átmeneti időszakban. „A mai nap egy ünnep, de az átadás még nagyobb ünnep lesz, hiszen egy, a 21. századnak megfelelő rendelőt kapunk. Mindig voltak felújítások, de ilyen nagy volumenű még nem. Nagyon vártuk már!” – mondta Dr. Szabó Marián Gábor.

Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója arról beszélt, hogy az orvosokat is bevonták abba az összetett munkába, melynek eredményeként elindulhat a beruházás. A szakmák összefogása nélkül a projekt nem jöhetett volna össze, mivel több épületet is érint. Minden szakmai képviselőnek köszönetet mondott, kiemelten Székesfehérvár polgármesterének a megszerzéséért.

Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka kiemelte, az egészségügyi intézmények rendkívül fontosak a város életében. Az alapellátó rendelőintézetek korszerűsítési folyamatának a végéhez közelítenek a Szekfű utcai rendelő felújításával. Lassan minden fehérvári lakos korszerű, modern, jól fűtött és klimatizált rendelőben kaphat ellátást.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >