Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Decemberi visszapillantó Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. január 19.
Az év talán legszebb időszaka, a szeretet ünnepére való készülődés, az advent is a koronavírus-járvány árnyékában telt. A védekezés érdekében hozott korlátozások miatt rendhagyó módon, csendesen, de csodálatos ünnepi fényekbe öltözve készült az ünnepre Székesfehérvár. 2020-ban az adventi programok az online térbe költöztek.

 

 

Jutottak azonban az év utolsó hónapjára izgalmas és érdekes hírek is: a BCE Székesfehérvári Campusa bemutatta a Prosperis Alba Kutatóközponttal közösen végzett tudományos kutatásának eredményét, kiderült, hogy a 2021 márciusában kezdődő U21-es labdarúgó Európa-bajnokság keretében mely ország csapatai lépnek majd pályára a Sóstón, megtudtuk ki nyerte a Fehérvár Hero versenyét. Az év utolsó előtti napján pedig a város közössége csendes gyertyagyújtással, az otthonokban emlékezett meg a járvány áldozatairól – többek között így telt a december 2020-ban.

 

A korlátozások miatt december rendhagyóan csendes és hűvös napjait áthatotta a várakozás öröme a városban. Az első adventi hétvégén felkapcsolt belvárosi fények már minden este beragyogták az utcákat, a szokásos városházi élő adventi kalendárium az online térbe költözött, és minden nap este 7 órakor az újabb és újabb kinyíló ablakával jelezte: közeleg a karácsony. Az ablakok mögött meglepetésprodukciók rejtőztek, amelyek színes repertoárt vonultattak fel: a színészek, versmondók, énekesek, muzsikusok dalai, muzsikái, meséi, versei mellett táncos produkciókat is élvezhettek a nézők a karácsonyig tartó időszakban. Felállította karácsonyfájákat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is a Rác utcában, és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség is bepillantást engedett hagyományaiba, amikor a Városháza előtt gyújtották meg hanuka harmadik gyertyáját. A város adventi koszorújának gyertyáit, amelyek a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják, továbbra is szűk körben, a Városháza Dísztermében gyújtották meg, a meghitt ünnepségeket a város közösségének a Fehérvár TV közvetítette.

A szeretet ünnepére készülve a december jellemzően az adakozás hónapja is. Nem volt ez máshogy a koronavírus-járvány idején sem. A székesfehérvári közösségek egy emberként álltak ki számos jó ügy mellett a tavalyi évben is: kisgyermekekfogyatékkal élők, állatok, hajléktalanoknehéz sorsú családokgyermekeiket egyedül nevelő édesanyák karácsonyát próbálták meg szebbé varázsolni. A járványhelyzetre való tekintettel nem feledkeztünk meg az egészségünkért harcoló, a frontvonalban dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek és mentősökmindennapjainak szebbé tételéről sem. 

A vírus elleni küzdelmes időszakban is számos jó hírről számolhattunk be a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal kapcsolatban: immár két 128 szeletes CT-berendezés szolgálja a diagnosztikát a városban, és amelyhez önkormányzati közreműködéssel fűtött konténerek is szolgálják a vizsgálatra érkezők kényelmétElkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme is, amelynek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma. 2020-ban a december 1-jével Szabó Bakos Zoltánné nyugalmazott ápolási igazgató vehette át a Székesfehérvár Egészségügyéért Díjat, aki öt évtizedet dolgozott a betegekért. December végén pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy 50 millió forintos rendkívüli támogatásban részesíti a kórházat, amelyet az intézmény elsősorban a sürgősségi osztály fejlesztésére fordíthat majd. 

A Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa közös műhelykonferencián mutatta be a koronavírus első hulláma alatt indított kutatásának eredményeit, amely a koronavírus-járvány után kialakult képzési igények és a munkavállalói kompetenciákkal kapcsolatos igények felmérésére irányult.  

A hónap során kiderült az is, hogy ki lesz a magyar válogatott ellenfele a március 24-én rajtoló, magyar-szlovén társrendezésű 2021. évi U21-es labdarúgó Európa-bajnokságban. Az UEFA második legrangosabb tornájának keretében a magyar válogatott március 24-én az Eb nyitó mérkőzését Székesfehérváron a németekkel vívja majd.

Hatvan nap után arra is fény derült, hogy ki volt a leghősiesebb a Fehérvár Hero játékban. A játék hőstettei, feladatai között szerepelt jótékonyság, önkéntesség, az újrahasznosítás témaköre vagy a város története. Az applikációba 1645 fő regisztrált, aktívan 552-en játszottak, és összesen 8465 jó megoldás érkezett be. A legmagasabb, Szent István király szintig 89-en jutottak, a Szent László szintet 36-an, a Varkocs kapitányt 53-an érték el. A Fehérvár Hőse címet Micskó Zoltán, ’GhostDog’ szerezte meg, a második helyen Patkós Boglárka, a harmadik helyen Tamás Renáta végzett – nekik a polgármester személyesen gratulált a Városházán.

A 2020-as év az egyéneknek, a családoknak és a közösségeknek is egyaránt nehéz esztendő volt. Sokan vesztették el szeretteiket. Az év utolsó előtti napján a város közössége a járványidőszak áldozatainak emléke előtt hajtott fejet: mindenki az ablakokba helyezett egy-egy mécsessel fejezte ki együttérzését az érintett családok felé.

Az ÖKK szerkesztősége a napi aktuális hírek és információk közlése mellett december hónapban is számos kreatív anyagot készített: lezárult például az ÖKK Podcast első évada, amelyben a hallgatók csodálatos és izgalmas tárlatokon járhattak, megtanulhattak természetesen immunerősíteni, komposztálni, benézhettek egy filmforgatásra, egy gyerek-bábcsoport próbatermébe, sőt, a levegőbe is  felszállhattak egy interjú erejéig. A közérdekű témák között beszélgettünk a hajléktalanok téli ellátásáról, egy a megyei termékekre összpontosító kezdeményezésről, valamint az emelt szintű érettségi-felkészítésről is, és olyan fehérvári embereket mutathattunk be, akiknek a története, a pályája és a példája magával ragadó, elgondolkodtató. Négy hónap, 35 beszélgetés több mint 80 interjúalannyal, az ÖKK Podcast sorozatában. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >