Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kézműtét és koronavírus - Koza Márk soha nem adja fel! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 21.
Mindig, minden helyzetben feltalálja magát a székesfehérvári kempo világbajnok, Koza Márk. Amikor megsérült az UWSKF Világkupán, s meg kellett műteni a kezét, akkor sem mozdult az edzőteremből (bár nem léphetett tatamira), mert úgy érezte, nem ülhet tétlenül.

 

„Nekem elsősorban nem a koronavírus-okozta pandémiával kezdődött a versenyek kihagyása, hanem egy sérüléssel 2019 végén az UWSKF Világkupán” – mesélte Márk – „Ezen a versenyen a sín- és az orsócsontom egy esés következtében eltörött, majd egymás mellett 3-4 centit elcsúszott. Az adrenalin hatása alatt álló versenyzők sokszor csak másnap érzik a fájdalmat. Velem is hasonlóan volt ez, ugyanis a kórházban jöttek elő a borzasztóan kellemetlen fájdalmak. Átestem egy altatásos műtéten, mely során két orvosi implantátummal gazdagodtam. Ez fél év kihagyást jelentett a versenyek tekintetében. Nagyon erős lélekjelenléttel kellett rendelkeznem ezidő alatt, amiben a mesterem, Polgár Tamás, valamint az edző társaim és a családom is rendkívül sokat segített.”

 

 

A fehérvári sportoló a balesete előtt minden versenyen, szinte mindig minden versenyszámban elindult. A rehabilitáció időszaka ezért különösképp frusztrálta. Magatehetetlennek érezte magát.

Bár nem edzettem, mégis folyamatosan a kempoteremben voltam” – árulta el – „Eleinte csupán néztem a többieket, majd besegítettem a gyerek- és junior edzéseken, elvállaltam a fotózást, s leforgattam a szokásos évi projektemhez a videókat, amit később egy promóciós filmhez használtam fel. Ha már nem képviselhettem az egyesületet a tatamin, hát igyekeztem máshogy hasznossá tenni magamat. Átvettem a Facebook- és az Instagram-oldalunk marketing feladatait. Úgy éreztem, hogy nem ülhetek tétlenül egy pillanatig sem.”

Mindemellett egy idő után – amennyire az állapota engedte – nekiállt különböző edzési technikákat tanulni és a meglévőket pontosítani. A nyolcadik hét letelte után - rendkívüli óvatossággal - megkezdte Virovecz Balázzsal a rehabilitációs erőnléti edzéseket, hogy később, amikor újra tatamira léphet majd, ne legyen túl nagy a lemaradása. Egészen a márciusi karanténig folytatta az edzéseket. Szemei előtt lebegett egy kempos mottó:

„A legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!”
 

 

A motiváció és a lelkesedés később is megmaradt: otthonában folyamatosan edzett a lehetőségekhez mérten - fémmel a kezében. Sérülése miatt egyértelmű volt, hogy a tavaszi versenyszezonban két fontos pontszerző versenyt is ki kell hagynia. Fájó volt továbbá a tudat, hogy a portugáliai Világbajnokságra utazó keretből is kikerült, mert nem tudott volna versenyezni.  

„A veszteségekre gondolva folyamatosan idegeskedtem, átkoztam a sorsot” – emlékezett vissza – „A koronavírus viszont kedvező helyzetet teremtett nekem, ugyanis egyetlen verseny sem került megrendezésre, így nem maradtam le semmiről. Most már úgy gondolom, hogy minden rosszban van valami jó!”

Az újabb műtétjére júniusban került sor. Ekkor távolították el a fémeket a kezéből. Két hétre rá már edzett is - természetesen orvosa engedélyével. A korábbi óvatos edzések, fejlesztések meghozták hatásukat: nem vesztett sokat erőnlétéből, állóképességéből, illetve az izommemóriának hála a technikák is egészen jól mentek már az első alkalommal is.

 

A cikk folytatása elérhető az alábbi linkre katitntva:

https://fmc.hu/2021/01/19/a-koronavirus-es-kezmutetje-ellenere-sem-adja-fel-a-versenyzest-koza-mark-fehervari-kempos/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >