Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mi segíthet a torokfájós betegnek?
Mi segíthet a torokfájós betegnek? Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Budai Lívia PhD szakgyógyszerész / PatikaMagazin   
2021. január 20.
Fáj a torka? A patikában a széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a „torkára való” szert. Kérdezze meg a gyógyszerészét!

 

 

 

 

 

Mivel jár a torokfájás?


Fájdalom, pirosság, duzzanat, égő érzés, illetve esetenként rekedtség, nyelési nehézség. A torokfájásos panaszok ismerősek, ősztől tavaszig gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt gyakran előfordulhatnak. Egyes esetekben a nyirokcsomók duzzanata, izomfájdalmak, orr – folyás tetézik a bajt.

 

Mitől fájhat a torok?


A fájó torok leggyakrabban valamilyen fertőzés lappangását jelzi a szervezetben. A torokgyulladást legtöbbször vírusok okozzák, de bakteriális vagy gombás eredetű fertőzés is kiválthatja. Az is előfordulhat, hogy irritáló környezeti tényezők (por, cigarettafüst, száraz levegő) vagy refluxbetegség okozzák a panaszokat.

 

Mit tehet az, aki ártalmatlannak tűnő torokfájással küzd?


Leszögezendő, hogy a szájon át szedett antibiotikumok első körben való alkalmazása kerülendő! Egyrészt azért, mert nagy eséllyel nem baktériumok okozzák a panaszt, másrészt pedig az indokolatlan antibiotikum-alkalmazás mellékhatásokkal és a rezisztencia terjedésével járhat együtt. Sokkal inkább érdemes a patikában található vény nélkül kapható szerek közül választani.

 

Antiszeptikumok, gyulladáscsökkentők és egyebek


Eredményesen használhatók azok a gyógyszerek, amik mérséklik a fájdalmat, a gyulladást, és virális vagy bakteriális fertőzés esetén elpusztítják a kórokozókat, illetve csökkentik a továbbfertőzés kockázatát. A fájó torok helyi kezelésére szolgáló vény nélküli gyógyszerek általában fertőtlenítő hatású (antiszep tikus) összetevőket tartalmaznak, úgymint akriflavint, amilmetakrezolt, benzoxónium-kloridot, cetilpiridíniumkloridot, diklorobenzil-alkoholt vagy klórhexidint. A gyógyszerformák, amikben ezek az antiszeptikumok találhatók, változatosak: szopogatótabletták, öblögetőoldatok egyaránt találhatók a kínálatban. Gyakori, hogy a hatóanyagokat a kifejezettebb hatás érdekében egymással kombinálják. Így elérhető az, hogy alacsony hatóanyagkoncentrációval lehessen a kórokozók számát csökkenteni.

Annak érdekében, hogy a torokfájás érezhetően csillapodjon, egyes készítmények helyi érzéstelenítő hatóanyagot is tartalmaznak. Más készítmények C-vitamint kínálnak „pluszban”, gondolva arra, hogy a torokfájás leküzdéséhez a szervezet megfelelő C-vitamin-ellátottságára is szükség van. Megesik, hogy egyes készítmények mézet tartalmaznak a köhögéstől irritált torok nyálkahártyájának a bevonására, mások pedig mentolt, eukaliptuszkivonatot az orrdugulásos panaszok enyhítésére.

 

Az előbb említett „torokfertőtlenítő” hatóanyagok mellett megemlítendők a gyulladáscsökkentő hatóanyagok, köztük a flurbiprofén és a benzidamin, amik szopogatótabletták vagy oldatos sprayk formájában állnak rendelkezésre. Ezek a hatóanyagok nem közvetlenül a kórokozókat pusztítják el, hanem a fertőzés vagy irritáció következtében létrejött garattáji gyulladást mérséklik, vagyis enyhítik a fájdalmat, a vörösséget és mérséklik a duzzanatot.

 

Használja okosan a patikaszereket!


Tudni kell, hogy a szopogatótabletták vagy a szájüregi nyálkahártyán alkalmazandó sprayk rövid időn belül hatnak, és hatásos megoldást kínálnak a torokfájásos panaszokra. Számszerűen kifejezve: akár néhány perc alatt kialakulhat a hatásuk, ami azt követően 2-4 órán át fennállhat. Megjegyzendő, hogy a „torokfertőtlenítő” szopogatótabletták általában már 4 éves kortól alkalmazhatók, amikortól a gyermek önállóan, a lenyelés veszélye nélkül el tudja szopogatni a készítményt. A torokfájás kezelésére szolgáló szerek között egyre nagyobb számban jelennek meg a cukormentes készítmények, a cukorbetegek igényein túl a fogak szuvasodástól való védelmére is gondolva.

Jó tanácsként megfogadandó, hogy a fájó torok helyi kezelésére szolgáló gyógyszereket, így a szopogatótablettákat, szájnyálkahártyasprayket, öblögetőket nem ajánlott közvetlenül étkezés előtt vagy után, illetve fogmosás előtt vagy után adagolni, netán tejjel együtt alkalmazni, mert akkor hatáscsökkenés léphet fel. Továbbá, az 1 hét alatt a javulás jeleit nem mutató, múlni nem akaró torokfájásnál orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön a háttérben meghúzódó ok.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >