Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szellemiség, hit, értékrend adja a közösség erejét Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2021. január 21.
A felnövekvő nemzedék hazafias nevelése annak a megállapodásnak a célja, amelyet a Honvédelmi Sportszövetség elsőként az országban a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolával és a Székesfehérvári Tankerülettel írt alá ünnepélyes keretek között szerdán Székesfehérváron. „Alapvetően minden emberi közösség igazi és valóságos ereje nem az izmokban van, hanem a szellemiségben, a hitben és értékrendben.” – hangsúlyozta az ünnepi eseményen dr. Simicskó István, a Sportszövetség elnöke.

 

 

Az országban elsőként Székesfehérváron született együttműködési megállapodás a hazafias nevelés támogatása érdekében. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Simicskó István, a Székesfehérvári Tankerület vezetője, Török Szabolcs és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Laczkó Gábor szerdán Székesfehérváron ünnepélyes keretek között írták alá az erről szóló megállapodást. Az eseményen jelen volt a térség országgyűlési képviselője, Vargha Tamás és Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila.

Az egészség nemcsak a betegség hiánya, hanem a testi-lelki kiegyensúlyozottság állapota. Pedagógusként az a feladatunk, hogy a ránk bízott gyermekekről gondoskodjunk. A Vasvári Pál Általános Iskola diákjai testi és lelki táplálkozásának fontos részét képezi évtizedek óta a hazafias nevelés, amelynek keretében lokálpatrióta állampolgárokat nevelünk. Ehhez remek hátteret biztosít az országosan is egyedülálló interaktív tudásbázis, a Siklósi Gyula Pincegaléria, emelte ki köszöntőjében Laczkó Gábor. Az iskolaigazgató hozzátette, a mostani megállapodás munkájukhoz nagyobb teret és szélesebb perspektívát is jelent.

„A XXI. század a kihívások évszázadaként indult, ezért a magyar oktatási rendszerben a gyerekekben meg kell erősíteni a hazához való kötődést, mely segíti igazodásukat a globalizálódó világban. A diákok szívében a városhoz, a szülőföldhöz való kötődés kialakítása a cél, mert szülőföld csak egy van.” – hangsúlyozta dr. Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte, hogy a hazaszeretetre való nevelés kulcsfontosságú valamennyi nemzedék irányába, ezt a célt szolgálja a ma aláírt megállapodás. Ennek keretei között lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára, hogy önkéntes alapon részt vegyenek honismereti, történelmi szakkörökön, vagy akár olyan technikai vagy küzdősportokat sajátítsanak el, amellyel a honvédelmi ismereteiket is bővíthetik. Az elnök szerint a megállapodás egyfajta szövetség is, amely a gyermekek hazához való kötődését erősíti, illetve felkészíti őket a küzdelmes életre, olyan "védőkart" és képességeket, kompetenciákat ad számukra, amivel helyt tudnak állni az életben. Dr. Simicskó István reményét fejezte ki, hogy a pandémiát követően nyári táborokban is részt vehetnek a jelentkező fiatalok.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója a Radnóti Miklós versében elhangzó kérdésre adott választ, amely szerint az együttműködés, a Vasváriban zajló hazafias nevelés megadja annak a lehetőségét, hogy a felnövekvő nemzedék minden tagja tudja majd a választ arra a kérdésre: „hol lakott itt Vörösmarty Mihály?”

Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár mindig is katonaváros volt, ahol valamilyen szintű honvédparancsnokság működött. Jelentős eseménynek nevezte a szerződés aláírását, mert tovább erősíti azt az együttműködést, amely a katonák, a gyerekek és a város között a múltban kialakult.

Nem véletlen, hogy a Vasvári Pál Általános Iskola írhatta alá az országban elsőként e megállapodást, hiszen az intézmény életében évek óta fontos programpont a hazafias nevelés, ezáltal szoros együttműködésük van a pákozdi Katonai Emlékparkkal és a helyi honvédséggel is, mondta Mészáros Attila. Komoly fejlesztések előtt áll a honvédség, amely városunkat nagy mértékben érinti, így az oktatás területen is kiemelt feladatok várnak ránk, tette hozzá az alpolgármester.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >