Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kézműtét és koronavírus - Koza Márk soha nem adja fel! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 22.
Mindig, minden helyzetben feltalálja magát a székesfehérvári kempo világbajnok, Koza Márk. Amikor megsérült az UWSKF Világkupán, s meg kellett műteni a kezét, akkor sem mozdult az edzőteremből (bár nem léphetett tatamira), mert úgy érezte, nem ülhet tétlenül.

 

 

„Nekem elsősorban nem a koronavírus-okozta pandémiával kezdődött a versenyek kihagyása, hanem egy sérüléssel 2019 végén az UWSKF Világkupán” – mesélte Márk – „Ezen a versenyen a sín- és az orsócsontom egy esés következtében eltörött, majd egymás mellett 3-4 centit elcsúszott. Az adrenalin hatása alatt álló versenyzők sokszor csak másnap érzik a fájdalmat. Velem is hasonlóan volt ez, ugyanis a kórházban jöttek elő a borzasztóan kellemetlen fájdalmak. Átestem egy altatásos műtéten, mely során két orvosi implantátummal gazdagodtam. Ez fél év kihagyást jelentett a versenyek tekintetében. Nagyon erős lélekjelenléttel kellett rendelkeznem ezidő alatt, amiben a mesterem, Polgár Tamás, valamint az edző társaim és a családom is rendkívül sokat segített.”

 

 

A fehérvári sportoló a balesete előtt minden versenyen, szinte mindig minden versenyszámban elindult. A rehabilitáció időszaka ezért különösképp frusztrálta. Magatehetetlennek érezte magát.

Bár nem edzettem, mégis folyamatosan a kempoteremben voltam” – árulta el – „Eleinte csupán néztem a többieket, majd besegítettem a gyerek- és junior edzéseken, elvállaltam a fotózást, s leforgattam a szokásos évi projektemhez a videókat, amit később egy promóciós filmhez használtam fel. Ha már nem képviselhettem az egyesületet a tatamin, hát igyekeztem máshogy hasznossá tenni magamat. Átvettem a Facebook- és az Instagram-oldalunk marketing feladatait. Úgy éreztem, hogy nem ülhetek tétlenül egy pillanatig sem.”

Mindemellett egy idő után – amennyire az állapota engedte – nekiállt különböző edzési technikákat tanulni és a meglévőket pontosítani. A nyolcadik hét letelte után - rendkívüli óvatossággal - megkezdte Virovecz Balázzsal a rehabilitációs erőnléti edzéseket, hogy később, amikor újra tatamira léphet majd, ne legyen túl nagy a lemaradása. Egészen a márciusi karanténig folytatta az edzéseket. Szemei előtt lebegett egy kempos mottó:

„A legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!”
 
 

A motiváció és a lelkesedés később is megmaradt: otthonában folyamatosan edzett a lehetőségekhez mérten - fémmel a kezében. Sérülése miatt egyértelmű volt, hogy a tavaszi versenyszezonban két fontos pontszerző versenyt is ki kell hagynia. Fájó volt továbbá a tudat, hogy a portugáliai Világbajnokságra utazó keretből is kikerült, mert nem tudott volna versenyezni.  

„A veszteségekre gondolva folyamatosan idegeskedtem, átkoztam a sorsot” – emlékezett vissza – „A koronavírus viszont kedvező helyzetet teremtett nekem, ugyanis egyetlen verseny sem került megrendezésre, így nem maradtam le semmiről. Most már úgy gondolom, hogy minden rosszban van valami jó!”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/19/a-koronavirus-es-kezmutetje-ellenere-sem-adja-fel-a-versenyzest-koza-mark-fehervari-kempos/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >