Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mézzel a koronavírus ellen? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 25.
A népgyógyászatban a méz központi szerepet foglal el. Vírusellenes és immunerősítő hatása közismert. Az utóbbi hónapokban több cikket is olvashattunk azzal kapcsolatban, hogy a méhészeti termékekkel hatékonyan védekezhetünk a COVID ellen. Vajon ez tényleg így van? Ennek néztünk utána.

 

 

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás részét képezi. Eleinte csak csemegeként fogyasztották elődeink, majd lassacskán észrevették jótékony hatásait, s mára már gyógytermék-ként is használjuk. Jelenleg közel hetvenféle gyógy- és fizilógiai hatása ismert.

A görögök, az egyiptomiak és a sumérok is élvezték gyógyító erejét. A középkorban több betegséget gyógyítottak vele, a háborúkban pedig sebek fertőtlenítésekor nyúltak hozzá. Fájdalomcsillapítóként, köptetőként is közismert volt.

A mézben nagyon sok réz, vas, kálcium, magnézium, foszfor, mangán, kálium, nátrium és cink található, valamint B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin. Minél sötétebb a méz, annál több ásványi elemet, vasat, rezet, mangánt tartalmaz. (Ide sorolhatjuk a pitypangot vagy a fenyőt.)

 

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás részét képezi (Fotó: Mecseki Mézes Körút Facebook oldala)

 

A mézzel való gyógyításnak még külön elnevezése is van: ez az apiterápia! Apiterápia során a méhészeti termékekben lévő aktív hatóanyagokat használják fel egyes betegségek gyógyításához, illetve a megelőzéshez, valamint ide tartozik a méhméreggel és a kaptárlevegővel való gyógyítás is.

A méhészeti termékeket sokan két külön kategóriába sorolják: egyik felére azt mondják, hogy „növényi eredetű” (méz, virágpor, propolisz), a másikra pedig azt, hogy „a méheknek köszönhető” (méhpempő, méhméreg, méhviasz). Ez a csoportosítás így teljesen nem állja meg a helyét, hiszen a felsoroltak mindegyike a méheknek köszönhető, hiszen a mézben, propoliszban a méhek garatmirigyváladéka is fő komponensként van jelen, s a gyűjtésben / érlelésben is komoly szerepük van a méheknek!

A méhészeti termékeket nagyon sok területen felhasználjuk: készülnek belőlük kenőcsök, tabletták, oldatok, tinktúrák.

 

A méz jót tesz az izomzat (szívizomzat) működésének, kedvezően befolyásolja az emésztést, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentő, megnyugtatja a stresszes idegrendszert (mivel beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését) stb. Ha vízzel érintkezik, akkor hidrogén-peroxid szabadul fel – az elhalt szövetek és baktériumok pedig feloldódnak. Egyes mézfajták savas PH-ját a baktériumok nem szeretik, így hatása tényleg egyedülálló. (Megjegyezzük, hogy a savas PH jellemző ugyan a legtöbb mézre, ám például a repce méz lúgos kémhatású.)

„Azt, hogy a méhészeti termékeknek létjogosultságuk van az egészségügyben, egyre több tanulmány bizonyítja.” – tudtam meg Magyarország Mézkirálynőjétől, Páprádi Anna Bíborkától – „Számos kutatás zárult már azzal a megállapítással, hogy a méz, a virágpor, a propolisz és a méhpempő vírusellenes hatású olyan kórokozók esetében, melyek súlyos légúti szindrómákat okoznak, s mindemellett serkentik az antitestek termelődését, az immunsejtek érését, a veleszületett és adaptív immunválaszok megjelenését.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/16/mezzel-a-koronavirus-ellen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >