Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Befejeződött a homlokzat felújítása és a tetőcsere az Arany János Iskolában
Befejeződött a homlokzat felújítása és a tetőcsere az Arany János Iskolában Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. január 26.
Kevesebb mint egy év alatt, határidőre elkészült a homlokzatfelújítás és a tetőcsere az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI-ben. Ez volt az első üteme a teljes körű rekonstrukciónak, amely a második ütemben a gépészet és villamoshálózat felújításával, akadálymentesítéssel, majd a harmadik ütemben a nyílászárók cseréjével folytatódik – hangzott el az Önkormányzat, a KLIK, a kivitelező cég és az intézmény vezetőinek, képviselőinek részvételével rendezett hétfői bejáráson.

 

 

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épülete 1928-ban létesült Téli Gazdasági Iskolaként. Az épület a második világháborúban hadikórházként, az 1950-es évektől orosz iskolaként, majd az 1980-as évektől kisegítő iskolaként működött. Időközben számos átalakításon átesett már, de tervszerűen, komplett felújítását még soha nem végezték el. Ennek hiányában igen leromlott állapotba került az épület, az omladozó, szürke vakolat pedig méltatlan városképi megjelenést adott a rendkívül értékes pedagógiai munkát folytató intézménynek.

Több mint másfél éves tervezői munka után, a tavaly februári munkaterület-átadással elkezdődött a nagyszabású rekonstrukció, melyet 600 millió forinttal támogat Székesfehérvár Önkormányzata, az épület tulajdonosa. Az első ütemben megújult a homlokzat és az épület teljes tetőszerkezete, a 235 millió forint értékű munkálatokat a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végezte el határidőre, kevesebb mint egy év alatt.

„Három ütemben újul meg az Arany János Iskola, amelyben nagyon nehéz, de nagyon fontos pedagógiai, szakmai munka zajlik. Ha volt adósságunk, akkor ez mindenképpen az volt. Az intézmény gyönyörű és értékes építészeti örökségünk is, ami a külső megújulással most már jól látszik.” – fogalmazott a hétfői bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a felújítás egy nagyszabású összefogásnak köszönhető. Székesfehérvár Önkormányzata még akkor döntött a 600 millió forintos támogatásról, amikor fenntartója volt az intézménynek. Később azzal, hogy az iskolák fenntartása állami kézbe került, nem mondtak le a rekonstrukcióról, hiszen városi szinten nagyon is fontos intézményről van szó, így folytatták az előkészítést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal.


A polgármester emlékeztetett az intézmény korábbi igazgatójára, a három éve elhunyt Bartyik Mihálynéra, aki annak idején jó értelemben véve ütötte az asztalt a megérdemelt felújításért. Fontos hangsúlyozni, hogy a 600 milliós támogatás iparűzési adóból származik. Ez a beruházás példázza, hogy szüksége van a településeknek erre a bevételi forrásra, mert helyi vállalkozásoknak tudnak belőle munkát biztosítani, így élénkítve a gazdaságot. Közben nem feledkeznek meg a szomszédos II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoláról sem, amely hamarosan egy okostanteremmel bővül magántőke bevonásával.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerült igazgatója szintén köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának és polgármesterének az összefogásért, a támogatásért. Hozzátette, Vajnai Endre okleveles építészmérnök a tervezés során szívügyének tekintette az épület múltját, így korhű állapotban újították fel az intézményt, egészen az apró részletekig. Szülői oldalról érezhető volt az aggódás azért, hogy miként tudják a munkát és a tanítást összehangolni. A járványhelyzet hozta leállás ideje alatt akadálytalanul folyhatott a munka, illetve a szeptemberi tanévkezdés óta az oktatás mindennapos átszervezésével, az épületen belüli logisztikával biztosították a pedagógusok, hogy a zaj ne zavarja a tanulókat.

Török Szabolcs elmondta, a második ütemben következnek a kevésbé látványos munkálatok, a gépészet és a villamoshálózat teljes megújítása, melyre február elején írják ki a közbeszerzést. A harmadik ütemben következik a nyílászárók cseréje az energiahatékonyságot célzó, KEHOP-os, uniós forrásból. „A komplett felújításnak köszönhetően átadhatunk egy olyan épületet, melyre egyre nagyobb szükségünk van a mai világban. Köszönet mindazoknak, akik a gyógypedagógiai hivatást választják! AZ Arany János Iskola egészen pici kortól 23 éves korig otthont ad a különleges gondoskodást és bánásmódot igénylő gyerekeknek, fiataloknak, akik itt szakmai kezekben kapják meg a nekik legjobb, egyénileg szükséges fejlesztést!” – fogalmazott az igazgató.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető a köszönetnyilvánításon túl arról beszélt, hogy most már megérdemelt körülmények között, szép környezetben végezhetik a munkájukat. A felújítás után látszik igazán az épület szépsége és nagysága, hiszen a korábbi sötétszürke árnyalatok nem emelték ki ezeket az értékeket. A szülők és a pedagógusok örülnek, és izgalommal várják a folytatást.

A bejáráson rész vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, illetve jelen voltak az kivitelező cég vezetői, képviselői és az iskola pedagógusai is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >