Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A rendkívüli időszakban sem csökkent a házasodási kedv Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2021. január 28.
A koronavírus-járvány hozta rendkívüli helyzetben sem csappant meg a házasodási kedv Székesfehérváron. Eddig 161 pár jelentkezett be 2021-re házasságkötésre a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi és Címregiszter Irodájában. A házasságkötési szándék bejelentésével kapcsolatos ügyintézésre továbbra is csak szerdánként van lehetőség az irodában, előzetes időpont-egyeztetést követően. Érdemes mielőbb menni, mert legkorábban már csak március végére vannak szabad időpontok.

 

 

A rendkívüli helyzetben is nagyon sokan érdeklődnek a házasságkötés lehetőségei iránt a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi és Címregiszter Irodájában, ahol folyamatosan fogadják a telefonon vagy e-mailben érkező megkereséseket. Csak eddig 161 pár jelentkezett be erre az évre házasságkötésre Székesfehérváron.

Magyarországon egy 2010-es törvény szabályozza a házasságkötés idejét, módját. Ennek alapján Fehérváron háromféle lehetőség van az esketésre.
 
-   A Polgármester Hivatal Városház tér 2. szám alatti bizottsági termében ingyenesen köthető házasság, mindenféle szolgáltatás igénylése nélkül.
-   Fogadják a párokat a Hiemer-ház kijelölt házasságkötő termében is hivatali időn túl, ennek a többletszolgáltatási díja rendeletben megállapított 79OO Ft. + ÁFA. A Hiemer-házban külön szolgáltatások igénylésére is van lehetőség, melyről az alábbi honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.hiemerhaz.hu/eskuvo-a-hiemer-hazban. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyintézés és a többletszolgáltatási díj megfizetése a Hiemer-ház rendezvényszervezőjénél történik, szintén előzetes időpont-egyeztetés alapján.
-   Külső helyszínen is lehetséges a házasságkötés, szintén hivatali időn túl, Székesfehérvár közigazgatási területén.  Az anyakönyvvezetők a pár külön kérésére vendéglátóhelyeken, ritkán a Bory-várban, a Zichy ligeti Zenepavilonban és ritkán családi háznál is esketnek a törvényben és a helyi rendeletben megállapított feltételekkel.  Ilyenkor a pár gondoskodik az anyakönyvvezető és a házassági lap biztonságos oda-visszaszállításáról, biztosítja a tanúk és szükség esetén a tolmács jelenlétét, és rossz idő esetén gondoskodik fedett helyiségről. A külső helyszín díja 40 000 Ft. + ÁFA, melyet az Önkormányzat számára kell átutalni vagy csekken befizetni.

A hivatali időn túli házasságkötéseket minden esetben a jegyző engedélyezi. Az esküvőkön jelenleg mindenkire nézve kötelező a védőmaszk használata.

Házassági szándék bejelentése céljából jelenleg a Városház tér 2. szám alatti Anyakönyvi és Címregiszter Irodában, csak szerdánként fogadják a párokat időpont-egyeztetés alapján. Időpontot lehet kérni az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges   e-mail címen, vagy munkaidőben a 22/537-208-as telefonszámon. Érdemes mielőbb jelentkezni, mert olyan nagy az érdeklődés, hogy jelenleg már csak március utolsó szerdájára tudnak időpontot biztosítani.

A rendkívüli helyzetben a párok egy része kéri, hogy későbbre halaszthassa, vagy korábbra hozhassa az esketés időpontját, amire szintén van lehetőség. A szakiroda tapasztalatai szerint azonban a nagy többség marad a szándékbejelentéskor megbeszélt és rögzített időpontnál.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >