Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Mire jó a kakaóvaj? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. január 28.
A kakaóvaj az egyik legkiválóbb bőrápoló: javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását. Növényi napvédőként is funkcionál, s még striák / hegek halványításához is használhatjuk!

 

 

Amikor kisgyerekként horgászni jártam apukámmal, mindig pakolt a horgok, botok, szákok és a megfőzött kukorica mellé kakaóvajat is, hogy azzal kenegesse magát, s engem a leégés ellen. Akkor még nem tudatosult bennem, hogy e szó „kakaóvaj” pontosan mit is hordoz magában, milyen összetevői vannak? Hogy a „kakaó” a csokoládé egyik fő alapanyaga (bár manapság már nem feltétlenül, hiszen sok hasonló elnevezésű termék csak „nyomokban tartalmazza” ezt a növényt...), egyéb felhasználási módjai pedig kiváltképp nem voltak ismertek előttem.

 

 

Azóta persze megtudtam, hogy a kakaóvajat az élelmiszer- és a szépségipar is számtalan területen felhasználja. A kakaó jótékony hatásairól már írtam egy korábbi cikkben, most pedig jöjjön a kakaóvaj!

A kakaóbabot évente kétszer szüretelik: júliusban és októberben. A legjobb minőséget és a legnagyobb mennyiséget az őszi szüret adja. Miután a kakaóbabot leszedték, válogatják, tisztítják, hagyják pár napig erjedni, majd szárítják és fertőtlenítik. Ezt követően eltávolítják a héját, felaprítják – ez lesz a kakaótöret (kakaó nibs), amit megpörkölnek. Az aromás töretet megőrlik – egyre finomabbá.

Miközben őrlik, hő keletkezik, s ennek hatására a kakaóvaj kiolvad. A folyékony masszát szitalyukú hengerben préselik, mely következtében külön válik a folyékony kakaóvaj. Ez adja egyébként a kakaóbab 54 %-át! A hengerben maradt kakaópogácsát megőrlik – ez lesz a kakakópor.

 

 

Ha nagyon jó minőségű kakaóvajat szeretne valaki kinyerni a termésből, akkor olyan területekre kell ültetvényt telepítenie, ahol az évi csapadék mennyisége legalább 1000-1500 mm. Vagyis főként az egyenlítő környéke tűnik optimálisnak ebből a szempontból.

A kakaóvaj rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, és az egyik legkiválóbb bőrápoló. Számtalan kozmetikai termék alapanyagául szolgál. Megtalálható kézkrémekben, pakolásokban, tusfürdőkben, szappanokban, testápoló krémekben, balzsamokban, samponokban. Előszeretettel használják, mert javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/01/23/mire-jo-a-kakaovaj/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >