Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Gazdasági mentőcsomag a helyi vendéglátóipar számára
Gazdasági mentőcsomag a helyi vendéglátóipar számára Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. január 30.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az Önkormányzat azonnali gazdasági mentőcsomagot hoz létre a helyi vendéglátóipar számára. A program keretében például az önkormányzati helyiségekben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját 2020. november 1-től a korlátozó intézkedések végéig, visszamenőleg elengedik; 100 százalékban elengedik a 2021. évi teraszdíjat. 30 millió forinttal új Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot hoznak létre. A mentőcsomag a vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára is segítséget nyújt majd, akik rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást igényelhetnek. A mentőcsomagról szóló határozatot a polgármester már alá is írta.

 

 

A járvány-helyzetnek nagyon komoly társadalmi és gazdasági következményei vannak, és még jól látszik, hogy a következő időszak is tartogat újabb kihívásokat. „Az elmúlt egy év sajnos sokakat keményen érintett gazdasági és társadalmi értelemben is. Kevés szektor szenvedte meg azonban annyira ezt az időszakot, mint a vendéglátás. Normális időszakokban az éttermek, kávézók, szállodák, pubok, iskolai büfék az életünk normális, természetes részei voltak. Azonban, ha most nem cselekszünk egyénként, közösségként, városként, akkor rengeteg vállalkozás, megélhetés, karrier törhet ketté, és talán nem egy kedvelt helyünkről örökre le kell mondanunk. Csak széles összefogással érhetünk el eredményt ezen a területen is! Vállalkozás, munkavállaló, közösség, állam és önkormányzat együttműködésére van tehát szükség. A mostani intézkedések egyaránt támogatják a munkavállalókat és a vállalkozásokat, hiszen mindkét szempont ugyanolyan fontos. Az önkormányzat – szolidaritásának kifejezéseként – a következő elemekből álló mentőcsomagot vezeti be a város vendéglátóipara számára.” – jelentette be online sajtótájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester,

A határozat az alábbiakat tartalmazza:

1. Az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedjük 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Arra biztatok egyúttal minden tulajdonost, aki vendéglátóipari cégnek ad bérbe helyiséget, hogy tegyen ugyanígy, vagy adjon kedvezményt bérlője számára!

2. Bízunk abban, hogy a vendéglátóhelyek valamikor majd az év első felében megnyithatják a teraszaikat, ezért számukra 100%-ban elengedjük a teraszdíjat a teljes idei esztendőre. 

3. A vendéglátóipari vállalkozások számára bevezetjük az “Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot”, egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a fehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari cégek pályázhatnak majd, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és igazodni fog a megtartott munkahelyek számához. A pályázat pontos feltételei, eljárásrendje, az elbírálás szempontjai hamarosan megismerhetővé válnak.

4. A vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást adunk. Ez a támogatás igénybe vehető akkor is, ha az érintett személy nem fehérvári, hanem megyei vendéglátóipari cégnél dolgozott, de fehérvári állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

5. Új városi adományszámla-számot hozunk létre, annak érdekében, hogy aki teheti, az ide befizetett összeggel támogatni tudja a helyi vendéglátóipari vállalkozásokat és munkavállalókat. Az erre a számlára beérkezett összegeket a „Továbbfoglalkoztatást Segítő Alaphoz” tesszük hozzá, ezzel is támogatva a vendéglátóipari vállalkozásokat. Szerencsére nem minden iparágat és nem minden egyént érintett ugyanolyan keményen a válság, ezért arra kérek mindenkit: ha teheti, az ebbe az alapba befizetett összeggel járuljon hozzá a kevésbé szerencsés vállalkozások és emberek felszínen maradásához! Külön kérem azok hozzájárulását ehhez az alaphoz, akik részesülnek ugyan a KKV-szektornak adott adókedvezményből, de mégis nélkülözni tudják működésükhöz ezeket az anyagi forrásokat. Ezzel kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Működjön a szolidaritás a vállalkozások között is!

6. Arra kérem a támogatásra jogosultakat, tehát Fehérvár vendéglátósait és szállásadóit, hogy a mentőcsomag részleteiről és a pályázati feltételekről mindenképpen tájékozódjanak a 22/531-141-es telefonszámon! Kollégáim segíteni fognak Önöknek minden szükséges paraméterrel és információval! Ha nem biztosak abban, hogy jogosultak-e támogatásra, akkor ennek eldöntésében is segítséget nyújtanak a kollégák! 

7. Az önkormányzat segíteni kívánja a vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásokat a korlátozások utáni talpra állásban és piaci érvényesülésben is. Ez a segítség kiterjedhet gazdasági és marketingterületekre egyaránt. Várjuk ezzel kapcsolatban a székesfehérvári vállalkozások javaslatait, ötleteit is.

A polgármester a határozat aláírása előtt azt is elmondta, hogy a városi mentőcsomag tartalmának bővítése és korrekciója természetesen lehetséges. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >