Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Okostanterem a Rákócziban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Illdikó   
2021. március 01.
Okostantermet adtak át a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában: az Arconic beruházásában, az Önkormányzat, a Tankerület és a Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány támogatásával megvalósuló összefogásnak köszönhetően ez a város második ilyen digitális tanterme, ami az oktatásban tölt be innovatív szerepet a legmodernebb technológiának köszönhetően. A komplex program egy teljes tanévre szól, részei a pedagógiai program fejlesztése, digitális stratégia kidolgozása és a pedagógusok képzése.

 

 

Jelentős innováció valósult meg a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az Alba Innovár Okostanterem programmal: az Arconic Alapítvány és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. mint főtámogató, Székesfehérvár Önkormányzata, a Tankerület és a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány közös összefogásában. A vállalat beruházásában készült el a város második okostanterme, illetve valósulnak meg a kapcsolódó képzések 2021. július 30-ig; a képzéshez szükséges feltételek kialakítását pedig a Tankerület és az SZFA vállalta.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszönetet mondott érte, hogy az Arconic partnere lett az Alapítványnak, illetve hogy leginkább partnere lett a fehérvári diákoknak, fiataloknak. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésben nemcsak tanteremről, eszközökről van szó, hanem egy szakmai tartalomról és tanárok képzéséről is, aminek még jelentősebb szerepe van abban az időszakban, amikor az online oktatás már nem a jövő, hanem a jelen tényezője. A város innovációvezérelt gondolkodásáról elmondta: „Aki élenjáró, egyben úttörő is. A legmodernebb technológiákkal betelepülő vállalkozások, a helyi vállalkozók fejlesztései, az új technológiák alkalmazása, amely a vállalkozásaink számára a versenyképességet biztosítja, újfajta ismereteket és kompetenciákat vár el a munkavállalóktól és a vállalkozások vezetőitől. Székesfehérvár városa ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőbe tekintsen, és idejekorán elősegítse a helyi lakosok előrelépésének legfontosabb zálogát, az oktatás fejlesztését. Nemcsak az informatikusok, szoftverfejlesztők, hanem a művészetek, sportok, és a gazdaság legkülönbözőbb szektoraiban is megkerülhetetlenné vált a digitalizáció.”

Az Arconic Köfém Mill Products Hungary Kft. a tradíció értékein alapuló vállalat, amely elkötelezett támogatója a fenntartható működésnek és helyi közösségek fejlődésének egyaránt. „Vállalatunk több mint 1 éve vált ki az Arconic -Köfém Kft.-ből, tovább üzemeltetve a több mint fél évszázada működő Öntödénket és az idei évben 80 éves Hengerműi termelési egységünket. Az Arconic Alapítványunk évente közel 100.000.000 forinttal támogatja a helyi közösségeket, intézményeket, non-profit szervezeteket az Alapítvány céljainak megfelelően. Ezen törekvésünket tükrözi jelen Arconic Alapítványi támogatásból, nagyszerű összefogásban megvalósuló Arconic Okos Tanterem project is.” – mondta el Varga Zsuzsanna ügyvezető-HR vezető. „Mivel magam is ebben az intézményben tanultam – folytatta Gábor Balázs ügyvezető-gyárvezető –, személyes tapasztalatból tudom, milyen nagy szerepe van a helyi pedagógusoknak és támogatóknak abban, hogy a fiatalok versenyképes tudást szerezve vághassanak neki az életnek. A mostani támogatás keretében megvalósuló Arconic Okos-tanterem program hozzájárul a székesfehérvári fiatalok versenyképes digitális ismereteinek fejlesztéséhez, ami mind a munkavállalók, mind a város, mind a vállalatunk és egyben a 80 éve jelenlevő Hengermű gyáregységünk számára is elengedhetetlen.”

Laufer Tamás
, a Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány elnöke így fogalmazott: „A digitális eszközökkel felszerelt tantermet sokszor hívják manapság „okos” teremnek, holott egy terem, még ha zsúfolásig is töltjük digitális eszközökkel, soha nem lesz okos. Okossá a pedagógusoktól és az ott tanuló diákoktól válik.” Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója a köszönetét kifejezve azt mondta, az okostantermi program megvalósítása is azt erősíti: jó Székesfehérváron diáknak lenni. „A köznevelés célja az kell, hogy legyen: boldog és sikeres felnőttekké váljanak a mostani diákok. Ők ebben a változó környezetben, a 21. században csak ezzel a tudással felvértezve válhatnak sikeressé, ezáltal boldoggá is az életükben. Olyan alapkészségeket sajátítanak el ennek a technológiának a segítségével, ami a világ minden szegmenségben alapkövetelmény.”

Kövecses Csilla
iskolaigazgató elmondta, hogy az intézmény ebben a tanévben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, ezért külön öröm, hogy a hagyománytisztelő és régi intézmény tudhatja magáénak  a város második okostantermét. „A terem alkalmas arra, hogy új pedagógiai módszereket vezessünk be akár a humán, akár a reál tantárgyak oktatásában, illetve az iskola profiljaként az angol nyelv oktatásában is. Emellett a tehetséggondozás, a motiváció, az esetleges tanulói lemorzsolódás megelőzésére is alkalmas, és módszertani, tudásbeli megújulást jelent a pedagógusok számára is.”

Az eseményen részt vett dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő is.


Az Alba Innovárban – amelyet Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány működtet Székesfehérvár főtámogatásával és helyi vállalkozások kiemelkedő támogatásával – az elmúlt 3 és fél évben már több, mint 20 ezer diák pallérozta magát digitálisan. A képzéseken, szakkörökön folyamatosan fejlődve lehetőséget biztosít, hogy újabb generációk ismerjék meg a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket, és tegyék meg első lépéseiket a robotika, a 3d nyomtatás, a kódolás, a mesterséges intelligencia és a digitális barkácsolás irányába.

A legmodernebb technológiákkal betelepülő vállalkozások, a helyi vállalkozók fejlesztései, az új technológiák alkalmazása, amely a székesfehérvári vállalkozások számára a versenyképességet biztosítja, újfajta ismereteket és kompetenciákat vár el a munkavállalóktól és a vállalkozások vezetőitől. Székesfehérvár városa ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőbe tekintsen, és idejekorán elősegítse a helyi lakosok előre lépésének legfontosabb zálogát, az oktatás fejlesztését.

Az oktatási intézményeket fenntartó Tankerülettel, a Szakképzési Centrummal és az egyházakkal együttműködésben Székesfehérvár mindig is támogatta az iskolák fejlesztését. A rohamosan változó, az országban is szinte nálunk először jelentkező új munkaerőpiaci elvárásokra reagálva elsőként jött létre egy olyan digitális élményközpont, amely a tanulók számára díjmentesen nyújt lehetőséget a legújabb, digitális technológiák megismerésére.

Mindamellett, hogy az Alba Innovár hatalmas előrelépést jelentett, sajnos nem tölthet minden fehérvári diák minden héten több órát Pepper Robottal és az Alba Innovár csapatával. Ezért indította el Székesfehérvár a Digitális Tanterem programot. Az első év sikerének igazi próbaköve lett, hogy a Széna Téri Általános Iskola sikeresen vette a kényszerű karanténhelyzetet, és ma már helyi és országos programokon, konferenciákon mutatják be, hogy mit is jelent a digitális kompetencia fejlesztő oktatás. A Rákóczi Iskolában létrehozott okostanteremmel tovább bővültek a digitális oktatás lehetőségei. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >