Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tavaszi megújulás az erkélyen
Tavaszi megújulás az erkélyen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2021. április 05.
Oly’ gyorsan omlik rá a nyár a tavaszra, hogy az ember már csak azt veszi észre: az erkélyen sütteti arcát a Nappal, s gondolatai a tengerparton járnak, forró homok és egzotikus pálmafák között. De midőn beúszik egy felhő a képbe, a szemek kinyílnak, s jön a döbbenet: az erkély bizony renoválásra szorul…

 

A tavasz (és a nyár eleje) általában a nagy rendrakás / takarítás / felújítás időszaka. Ilyenkor érzünk erőteljes késztetést arra, hogy változtassunk egy kicsit környezetünkön, s a bimbózó / virágot bontó növényekkel párhuzamosan a lakásunkat is felfrissítsük.

S mivel a napsugarak egyre finomabb simogatása a szabadba hívogat minket, pontosabban az erkélyünkre, teraszunkra,  így kezdjük is ezzel a témával e cikksorozatot, mely a Nagy Megújulás címet is kaphatná.

A napsugarak az erkélyre csalogatnak (Fotó: pixabay.com)

 

Először is határozzuk meg, hogy mi a különbség az erkély és a terasz között?

 

Az emeletes házaknál a szabad térrel való összeköttetés nem oldható meg kertkapcsolattal, ezért alakították ki az erkélyeket. Gyakorlatilag így a külső térbe kiterjeszthetjük a belső lakóteret. A környezettel való vizuális kapcsolatot nagy mértékben befolyásolja a kilátás és az épület tájolása, de egy erkéllyel ellátott lakásban mindig magasabb a városban lakó ember mentális komfortérzete.

Mint Kegye Krisztina lakberendezőtől megtudtam: az erkélyek főbb fajtái a következők:

Francia erkély, vagy francia ablak: egy padlóvonalig érő, teljes magasságban nyitható, de védőkorláttal ellátott nyílászáró, ami a kilátást is nagy mértékben növeli, illetve nyitott állapotban a lakótér néhány négyzetméterét „átmeneti térré” varázsolhatja.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/04/16/tavaszi-megujulas-az-erkelyen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >