Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elektronikusan is igényelhető a védettségi igazolvány
Elektronikusan is igényelhető a védettségi igazolvány Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2021. április 06.
A www.magyarorszag.hu portálon keresztül ellenanyag-vizsgálaton alapulóan már elektronikusan is igényelhető a védettségi igazolvány, valamint az elvesztése vagy megrongálódása esetén annak pótlása és cseréje iránti kérelem is elindítható. Az e-igényléshez Ügyfélkapus regisztráció szükséges.

 

 

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolhatja a fertőzésen való átesését is.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét, valamint típusát. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

Ha azonban valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltségen, de hatósági áron, 11 000 forintért elvégeztethető. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap.

Ebben az esetben – a személyes ügyintézés mellett, amelyet a kormányablakokban tehetnek meg – a www.magyarorszag.hu portálon keresztül már lehetőség van elektronikusan is igényelni a védettségi igazolványt. Az ügyintézéshez szükség lesz egy olyan egészségügyi szolgáltató által kiállított leletre, amelyen szerepel, hogy „az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van”, valamint egy 3000 forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére, amelyet Budapest Főváros Kormányhivatala 10023002-00301253-00000000 számú számlájára történő utalással kell elutalni.

A postázott kártya később a személyazonosító igazolvánnyal vagy az útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >